Otoparklara işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Kontder Kullanıcısı -

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 14. maddesinde "Sıhhi İşyerlerinin ruhsatlandırılması sırasında bu Yönetmelikte belirtilen genel şartların yanı sıra sınıflarına ve özelliklerine göre Ek 1'de belirtilen şartlar aranır" denilmektedir. Yönetmeliğin birinci bölümünde EK 1 de Sıhhi Müesseseler için Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler sayılmış olup, taksi durağı ve yazıhanesi, kapalı ve açık otoparklar ve oto galerileri başlıklı bölümün (b) ve (c) maddelerinde açık otoparklar ve kapalı otoparklar ile ilgili şartlar belirlenmiştir. Burada otoparkların sıhhi işyeri olarak değerlendirildiği açıktır. Sıhhi işyerlerinin ruhsatlandırılması ilçe ve ilk kademe belediyelerinin görevleri arasında sayılmıştır. Ancak 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 7. maddesinin (l) bendinde, "Yolcu ve yük terminalleri, kapalı ve açık otoparklar yapmak, yaptırmak, işletmek, işlettirmek veya ruhsat vermek" büyükşehir belediyesinin görevleri arasında sayılmıştır. Burada otoparkların sıhhi işyeri olarak ilçe ve ilk kademe belediyesinin görevleri arasında olmasına karşın 5216 sayılı Kanununa göre büyükşehir belediyesinin görevi olarak görülmektedir. Bu nedenlerle büyükşehir belediyeleri otopark işyerlerinin ruhsatlandırma işlemlerinin kendilerine ait olduğunu söyleyerek bu işyerlerinin ilçe belediyelerinden almış olduğu işyeri açma ve çalışma ruhsatını kabul etmemektedirler. Bu uygulama ile ilgili olarak bizlere açıklık getirmenizi bekliyor ve saygılarımı sunuyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.01.2009

Konut kooperatiflerinde emlak vergisi

Kontder Kullanıcısı -

(1995 yıllarında kurulan konut yapı kooperatifi bir arsa alarak üyelerini tamamlayarak 44 dairelik konutlarını 1998 yılının kasım, aralık aylarında mükelleflerine teslim ediyor. Ama arsanın tapu kaydı kooperatif adına devam ediyor. 1999 yılında 44 dairelik konutlara sahipleri su abonelikleri konut aboneliği verilerek tüm sakinler abone olarak konutlarını kullanmaya başlıyor. Konut sahiplerinden birçoğu Belediyemize gelerek emlak beyanlarını 1999 yılında verip mükelleflikleri yapılıyor. Bazı şahıslar gelip emlak bildirimi vermedikleri için emlak memurları gelmeyen kişiler hakkında resen tarhiyat (emlak beyanı) yapılarak tahakkukları işletilip kişiler borçlandırılıyor. 44 dairenin 43 tanesi vergilerini düzenli olarak yatırıyorlar.1 tanesi yatırmıyor gerekçesi 2007 yılının Mart ayında kat irtifaklı arsa tapuları kişilere veriliyor, 2007 yılının Ekim ayında da kat mülkiyetine geçiliyor. Bizim tapusu ve oturma ruhsatı olmayan ve tapu kaydı kooperatif adına olan yerdeki yapılan uygulama doğrumudur? Ama 1999 yılından 2007 yılına kadar ilgili şahıslar konutlarında oturuyorlardır.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.01.2009

Kıdem tazminatı

Kontder Kullanıcısı -

7 yıl belediyemizde işçi olarak çalıştım, ara vermeden daha sonra 657’ye tabi memurluğa geçiş yaptım, şu anda çalışıyorum. Ben emekli olurken işçilikte geçen sürelerin tazminatını alabilecek miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.01.2009

Hukuk müşavirliğine atanma

Kontder Kullanıcısı -

Halen il özel idaresinde 1. derece kadroda sınava girerek 4 yıllık iktisat lisans bölümü mezunu olarak bütçe müdürü kadrosunu kazanarak görev yapmaktayım. 6 yıldır bu görevdeyim. İl özel idaresinde uygulanan norm kadro uygulaması sebebiyle bütçe müdürü kadrosu ihdas edilmediğinden ve kadro kaldırıldığından il özel idaresinde münhal bulunan 1.derece hukuk müşaviri kadrosuna il özel idareleri personeli görevde yükselme yönetmeliği kapsam başlıklı 2.maddesinde “…görev yapan personelden müdür ve daha alt kadrolarda istihdam edilen personelden görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76.maddesi “kurumlar görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68’inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler” hükümleri uyarınca daha önce müdür kadrosunu ihraz ettiğimden dolayı yönetmelikte hukuk müşaviri bir alt grupta olduğundan ve her ikisinin sınıfı da GİH sınıfı olduğundan dolayı bu kadroya sınavsız olarak asaleten atanıp atanmayacağım hususunda bilgi verirseniz memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.01.2009

Ek özel hizmet tazminatı

Kontder Kullanıcısı -

Görevim gereği kontrol mühendisi olarak fiilen araziye çıkmaktayım. Ancak tarafıma arazi tazminatı ödemesi (talepte bulunmama rağmen) yapılmamaktadır. Geçmiş yıllarda dahil olmak üzere bu hakkımı yargı yoluyla alabilir miyim? Ödeme yapılmamasının yasal bir dayanağı var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.01.2009

İhaleye katılmada basit usul vergiye tabi olma

Kontder Kullanıcısı -

Basit usulde vergiye tabi olan biri, mal alım ihalesine katılabilir mi? “Vergi dairesinden KDV’ yi gösterebileceğini belirten yazı getirirsem katılabilir miyim” diyor, ben karar veremedim sizin fikriniz nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.01.2009

Vekalet ve intibak

Kontder Kullanıcısı -

1-14.12.2007 tarihinde Zabıta Memuru olarak atandım. Belediyemizde başka memur bulunmadığından dolayı Yazı İşleri Müdür Vekili ve Tahakkuk Memurluğu görevlerine Belediye Başkanı tarafından vekaleten görevlendirildim. Zabıta Memurunun bu görevlere bakması mümkün müdür? 2- 2 yıllık yüksel okul mezunuyum 11/1 den göreve başladım. Askerliğimi yaptım. 15.12.2008 tarihinde asaletim tasdik oldu. 11. derecenin 2. kademesine yükseldim. Şu anda bulunduğum derece kademem doğrumudur? Okuldan ve askerlikten dolayı derece kademem yükselecek mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.01.2009

Encümen para cezaları

Kontder Kullanıcısı -

Jandarma Komutanlığı ekiplerince kapanış saatlerine uymadıkları gerekçesi ile haklarında tutanak tutulan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile tekel bayileri hakkında belediye encümenince hangi cezaları uygulayabiliriz? Kabahatler Kanunu mu yoksa Polis Vazife ve Selahiyet Kanununa göre mi ceza uygulayacağız?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.01.2009

Gayrisıhhî müessese ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan toptan ve perakende madeni yağ satış yerlerinin ruhsatlandırılmasında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliği'nin Ek-2'de yeralan birinci sınıf gayrisıhhî müesseseler listesinde bulunan "5.1.(Değişik: 19/3/2007–2007/11882 K.) Madeni yağ üretim tesisleri, petrol rafinerileri, petrokimya tesisleri, döküm çamuru ve madeni yağ konusunda faaliyet gösteren işletmeler," hükmüne göre değerlendirilebilir mi? Değerlendirilmeyecekse ruhsatlandırma hangi kapsamda ele alınmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.01.2009

Seralarda işyeri ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz sınırları içerisinde kapalı mekanda domates yetiştiriciliği giderek yaygınlaşmaktadır. Sera olarak adlandırılan bu tür işyerleri için müracaatta bulunan bir mükellef işyerini teşvik alarak yapacağı için ilgili birim yetkilileri tarafından istenilen belgeler içerisinde işyeri ruhsatının da bulunması gerektiğini beyan ederek belediyemize müracaatta bulunmuştur. Ruhsat yönetmeliğimizde bu konuda aydınlatıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Konu ile ilgili yorum ve düşüncelerinize ihtiyaç duyulmuştur.

  • Soru Cevaplandı
  • 26.01.2009

Kurum içi vekalette ödeme

Kontder Kullanıcısı -

Mali hizmetler müdürlüğüne vekalet eden memurumuz 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 175. maddesi gereğince vekalet ücreti almaktadır. Ancak vekalet ücreti olarak yalnızca derece ve kademenin karşılığı olan gösterge rakamının 1/3 ünü vermekteyiz. Özel hizmet tazminatı ve taban aylığının 1/3 nün de verilmesi gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.01.2009

İşçilerin kurum değiştirmeleri veya kurumlar arası nakilleri

Kontder Kullanıcısı -

1998 yılında belediyede geçici işçi olarak çalışmaya başladım. Şu anda kadrolu daimi işçi olarak çalışıyorum. Eş durumundan başka bir belediyeye veya kamu kurumuna naklen daimi işçi olarak nakil olabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.01.2009