Kolluğun asayiş ve güvenlik yönüyle görüş bildirmesinin bağlayıcılığı

Kontder Kullanıcısı -

Belediye Başkanlığı, kolluğun asayiş ve güvenlik açısından olumsuz görüş verdiği içkili lokantaya ruhsat düzenledi ve lokanta açıldı. Şimdi verilen bu ruhsat geçerli midir? Kolluğun olumsuz görüşü belediye için bağlayıcılığı yok mudur? Eğer bağlayıcılığı yoksa Kaymakamlık belediyenin işleminin iptali için dava mı açmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.09.2009

Acil durumlarda mal alımında izlenecek süreç

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizin araçlarına, fen işlerine ve bazı gerekli yerlere küçük miktarlarda yedek parça, mal vb. malzemeler bazen acil olduğu için alınıyor. 22/d’ye göre komisyon görevlendirme, araştırma işlemleri yapma fırsatı olmuyor, bazen teklif bile alma imkânı olmuyor. Bu nedenle doğrudan alımlarda böyle durumlarda onay belgesi yetiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.09.2009

Gecikme zammı

Kontder Kullanıcısı -

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun ücrete tabi işler başlığı altında ki 97 inci maddesinde de belirtildiği üzere, belediye meclisinin düzenlemiş olduğu tarifeye göre su ücretleri ve ayrıca abone bakım ücreti alınmaktadır. Borçlarını süresi içinde ödemeyen mükellefler hakkında Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 51 inci maddesi gereğince gecikme zammı uygulanmaktadır. Gecikmeli bir su ihbarnamesinin tahsilatı yapılırken şöyle bir çelişkiye düşülmektedir. Bir su tahsilâtında 3 kalem bulunmaktadır. 1- Su Ücreti 2- Bakım Ücreti 3- Çevre Temizlik Vergisi, burada gecikme zammı her bir kaleme ayrı ayrı uygulandığı zaman gecikme zammı da 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre 1 TL. sının altında ise 1 TL sına tamamlanmaktadır. O zaman 3 TL gecikme zammı doğmaktadır. Burada gecikme zamları her kaleme ayrı ayrı mı uygulanmalı, yoksa toplam tutar üzerine mi uygulanmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.08.2009

Arsa, arazi

Kontder Kullanıcısı -

İlave imar planı ile imar içine alınan bir arazinin, imar planı yapıldıktan sonra ifrazı yapılmıştır. İfrazı yapılan arsaların belediyeye emlak beyanı İlçe Tarım Müdürlüğünden ekilip dikiliyor diye bir yazı alınması sonucu arsa beyanı vermesi gerekirken arazi beyanı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.08.2009

İşten çıkarılıp geri dönen personelin hak ve alacağı

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizde çalışmakta iken yaş haddini aştığı gerekçesiyle işten çıkarılan ve açtığı dava sonucu tekrar görevine başlayan arkadaşımızın mahkeme devresindeki 10 aylık hak ve alacaklarının verilip verilemeyeceği hususunda bizi aydınlatırsanız memnun oluruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 27.08.2009

Mimari projenin inşaat mühendisi tarafından kontrol edilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Ben Bilecik Bozüyük Belediyesinde 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre fen işleri biriminde 2 yıldır sözleşmeli inşaat mühendisi olarak çalışmaktayım. Birimimizdeki mimar arkadaşımız ayrıldığı için ruhsat başvurularındaki mimari projeleri ben kontrol ediyorum zaten birimde elektrik elektronik mühendisi, makine mühendisi de yok ve ruhsatı ben düzenliyorum. Ancak mimari projelerin inşaat mühendisi tarafından onaylanması uygun mudur? Sonuç olarak tüm projelerin inşaat mühendisinin imzalaması ne kadar yasaldır? Mühendis bu konuda ne kadar sorumludur?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.08.2009

YH sınıfından GİH sınıfına geçiş

Kontder Kullanıcısı -

2001 yılında Ankara Üniversitesinde hizmetli kadrosuyla göreve başladım. 2004 yılında Aksaray Belediyesine nakille geldim. Halen Aksaray Belediyesinde Bekçi kadrosunda sekreter olarak görev yapmaktayım. MYO Pazarlama bölümü ve İşletme Fakültesinden mezun oldum. Bayan, bekçi kadrosunda görev yapabilir mi, kurumumuzda görevde yükselme sınavı yapılmamaktadır. G.İ.H sınıfına nasıl geçebilirim, norm kadro uygulamasında itfaiye eri sınıfında olanlar hiçbir sınava ve işleme tabi tutulmaksızın G.İ.H sınıfına geçirildi, benimde bu şekilde mağduriyetim giderilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.08.2009

İller Bankası ortaklık paylarının muhasebeleştirilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Say2000i sistemine giriş yapmaktayız. Sistem koordinatörü olarak Defterdarlık İl Muhasebe Müdürleri görevlidirler. 240- Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabını çalıştırmamız gerektiği belirtilmiştir. 240- Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabının ancak bir sermaye ortaklığımız olduğunda çalışması gerektiğini söylediğimizde; İller Bankasınca kesilen ortaklık payının bu hesapta gösterilmesi gerektiği ısrarla söylenmiştir. Bizlerde İller Bankasınca belediyemizden kesilen ortaklık payını 240 no’lu hesaba borç yazarak çalıştırdık. Bu işlemin doğru olup olmadığını ve doğru ise bir örnekle ortaklık payının muhasebeleştirilmesini yapabilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.08.2009

Üzerinde intifa hakkı bulunan taşınmazın kiralanması

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemize ait akaryakıt istasyonunun intifa hakkı 2000 yılından 2015 yılına kadar Petrol Ofisi AŞ'ne verilmiştir. 2003 yılından bu güne kadar da söz konusu istasyon çalışmaz durumda olup, herhangi bir faaliyet vermemektedir. Belediyemiz de bu istasyonun bulunduğu alanda imar planı değişikliği yaparak daha önce ticari alan olan yeri Akaryakıt + LPG İstasyonu şeklinde değiştirmiştir. Bu değişiklik sonucu gerekli imar ve ifraz çalışmaları yaptırılmış, bunun sonucunda istasyonumuzun bulunduğu alan üçe ayrılmıştır. Ayrılan ve üzerinde yapılı hiç bir şey bulunmayan aynı alanın güney kısmındaki boş arsayı istekliler tarafından yeni teknolojik gelişmelere uygun olarak akaryakıt istasyonu yapılmak üzere 5393 sayılı Yasa ve 2886 sayılı Yasa hükümleri gereğince üst kullanım veya sınırlı ayni hak tesis edilmek üzere kiraya vermek istiyoruz. Bu kiralama işlemlerine başlarken söz konusu petrol ofisi sahasının tapuya şerh konulmak suretiyle 2015 yılına kadar Petrol Ofisi AŞ'ne intifa hakkı verildiğinden, söz konusu şirketin uygunluk görüşü ve izin alınıp alınmayacağı, verilen intifa hakkının Petrol Ofisi AŞ'ne ne gibi haklar sağladığı, belediyemizin bu taşınmaz ve üzerinde kurulu istasyon üzerindeki hakları ve yetkileri, belediyemiz Petrol Ofisi AŞ'den izin alınmaksızın isteklilere kiraya verip veremeyeceği hususlarında belediyemizce tereddüde düşülmüştür.

  • Soru Cevaplandı
  • 25.08.2009

Memurun belediye şirketinde görev yapması

Kontder Kullanıcısı -

Belediyelerin ortağı bulunduğu şirketlerde belediyeyi temsilen şirketin yönetim ve denetim kurulunda görev yapmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 28 maddesine göre memurlar görev alabilirler mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.08.2009

Sözleşmesi fesh edilen personelden fazla paranın alınması

Kontder Kullanıcısı -

Sözleşmeli Personellerin maaşlarını peşin almasından dolayı sözleşmesi fesh edilen tam zamanlı sözleşmeli personelden fazla ödenen para nasıl alınmalıdır? SSK primlerinin e-bildirge ile gönderilmesinde peşin prim ödemesi gibi bir olanak varmıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.08.2009

Teknik Uygulama Sorumluluğu

Kontder Kullanıcısı -

Yapı sahibi ile fenni mesul arasında imzalanan (TUS) sözleşmesinin bir suretinin belediyelerce istenmesi gerekir mi? Yapı sahibinin fenni mesulü sadece şehri terk ettiğini, kendisine bir ihtarname gönderdiğini, bu yüzden de bir önceki fenni mesulü azledip yerine bir başka fenni mesulü atadığını beyan etmesi üzerine belediyenin bu doğrultuda bir işlem yapması uygun olur mu? Yani tek taraflı azil mümkün mü? Şayet mümkünse yenisinin atanmasında hangi prosedür izlenecektir?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.08.2009