İşyerinin devrinde ruhsat düzenlenmesi ve harç alınması

SİVASLI Belediyesi - SİVASLI

1580 sayılı yasaya göre daha önce ruhsatı bulunan işyerine, 2006 yılında şahsa ait akaryakıt ve LPG istasyonu olarak GSM ruhsatı verilen yerin kiralama yöntemiyle bir başka şahsa devir söz konusu olacağından, Yönetmelikte, dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınır denilmektedir. Ancak; ikinci kişiye verilecek GSM ruhsatı için ayrıca GSM komisyonu oluşturmaya gerek olup olmadığı ve verilecek GSM ruhsatından belediyemizce işyeri açılış ruhsatı harcı alınıp alınamayacağı hususunda tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.08.2009
  • SİVASLI

İşyerinin devri

Kontder Kullanıcısı -

2004 yılından önce yapılmış tek katlı bir yapı daha önce 1999 yılında Sağlık İl Müdürlüğü tarafından ekmek fırını olarak ruhsatlandırılmış ve bu ekmek fırını devir edilmek istenmektedir. Bu işyerinin iskân ruhsatı bulunamamaktadır. İşyerinin tapusu kargir kahvehane olarak düzenlenmiştir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin (c) fıkrası gereği fırınlar, özel yapı şeklini gerektiren yerlerden sayılmıştır. Buna göre iskân ruhsatı olmayan tapusunda kargir kahvehane yazan bir işyerine, aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin 1 inci fıkrası gereği, ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir denildiğinden bu kişilere iskân ruhsatı olmadan fırın ruhsatını devir yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.08.2009

İşyeri açma

Kontder Kullanıcısı -

2004 yılından sonra yapılmış olan bir binanın zemin katında bulunan bir dükkânına, yapı kullanma (iskân) ruhsatında dükkân olarak geçen bir işyerine 3. sınıf fırın ruhsatı verebilir miyiz, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesi (c) bendinde fırınlar özel yapı şeklini gerektiren işyerlerinden olduğundan söz konusu fırının yapı kullanma ruhsatında fırın olarak mı iskân ruhsatlı olması gerekir, dükkân olarak ta iskân ruhsatı olsa fırına işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.08.2009

Sözleşmeli personel

Kontder Kullanıcısı -

5393 sayılı Belediye Kanunu ile 2007 yılında geçici işçi ve kadro karşılığı sözleşmeli memurluğa (teknisyen) geçtim. Ancak sözleşmeli olduğumuz için yıllık sözleşmemiz yapılır. Kanunla bu hak bize verilmiş, başkanın sözleşmeyi yapıp yapmama keyfiyeti var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.08.2009

Para cezasının peşin tahsili

Kontder Kullanıcısı -

Ordu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Maktu Ceza Talimatnamesi 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren Kabahatler Kanununun 32. maddesi ve 1608-2 maddesine göre ceza verileceği belirtilmiştir.1608 sayılı Yasa 23/01/2008-5728 S.K./66.mad değiştirilmiştir. Zabıta Memuru olarak Maktu Ceza Talimatnamemizin ilgili maddesi ve 1608-1'e göre bir esnafa Tutanak(Zabıt Varakası) düzenleyerek belediye encümenine gönderdik. Belediye encümeni 140,00 TL para cezası verdi. Fakat ceza yazılan esnaf cezasını ödemeye geldiği zaman 1608-1 göre verilen para cezasının idari para cezası olduğunu beyan ederek yasal süresinde(15 gün) ödediğim için 4/3 oranında ödemek istiyorum diye beyanda bulundu. Bizler bu cezayı 4/3 oranında mı tahsil edeceğiz, yoksa para cezasının tamamını mı tahsil edeceğiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2009

Para cezası

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemize ait bir iş yerinde rastlamış olduğumuz bir olumsuzluğu tutanak ile belediye encümenine havale ettiğimiz zaman belediye encümeni 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine istinaden ceza verebilir mi? Öyle bir yetkisi var mı? Yoksa ceza miktarı daha caydırıcı olduğundan dolayı 2559 sayılı Kanuna istinaden mi ceza vermeli? Eğer belediye encümeni 5326 sayılı Kanunun 32. maddesine istinaden ceza verebiliyorsa biz tutmuş olduğumuz tutanakları direk encümene mi havale edeceğiz işleyiş nasıl olmalı?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2009

Mega, gross marketlerinde içinde yer alan fırınların durumu

Kontder Kullanıcısı -

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5.maddesinin (c) bendinde, ekmek fırını özel yapı olarak değerlendirilmiştir. Yine aynı yönetmeliğin ekli listesinin gayrisıhhi müesseseler bölümümün 3. sınıf gayrisıhhi müesseseler bölümünün 6.18 maddesinde, mega ve gross marketlerin bünyesinde kurulan, kendi müşterilerine satış yapmak ve işyerinin bütünlüğünü duvar, bölüm vb şekilde ayrılmış bir şekilde üretim yapılan elektrik enerjisi kullanarak ekmek ve ekmek çeşitleri üreten iş yerleri hükmü bulunmaktadır. Bu konuda yapı kullanım izin belgesi alışveriş merkezi olan iş yeri içeride bölüm ayırarak ekmek ve ekmek çeşitleri üretmek isteyen iş yerine 3. sınıf gayrisıhhî müessese ruhsatı düzenlenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.08.2009

Geçici teminatların gelir kaydı

Kontder Kullanıcısı -

2886 sayılı Kanuna göre yapılan arsa satış ihalemize katılan bir kısım istekliler, geçici teminat yatırdıkları bazı arsaların ihalesine hiç girmemiş, bazıları ise girdikleri ihalede (açık teklif usulü) muhammen bedel üzerinde hiç bir teklif vermemişlerdir. Bu durumda ihaleye girmeyenlerin geçici teminatları iade edilir mi, ihaleye girip de teklif vermeyenlerin keza teminatları ne olacak, bu kişiler teklif vermemelerine gerekçe olarak, kendilerine sıra gelene kadar verilen tekliflerin kendi verecekleri teklifin üzerine çıkıldığını göstermektedirler. 2886 sayılı Kanunda açıklanan açık teklif usulünde, ihaleye giren bir kişi muhammen bedelin üzerinde teklif vermek zorunda değil mi, değilse neden ihaleye girmektedir, geçici teminat yatırdığı halde ihaleye girmemek de aynı şekilde ihale kurallarına aykırı bir davranış değil midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.08.2009

Görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanma

Kontder Kullanıcısı -

Ben 3 yıl koruma ve güvenlik görevlisi ve 1 yıldır da zabıta memuru olarak belediyede çalışmaktayım. İşletme lisans ve kamu yönetimi yüksek lisans mezunuyum. Bilgisayar sertifikam vardır. 1- VHKİ ya da muhasebeci kadrosuna sınavsız atanabilir miyim? 2- Şef kadrosuna ya da mali hizmetler uzman yardımcısı kadrosuna sınavla atanabilir miyim? 3- Ekonomist kadrosuna unvan değişikliği sınavıyla atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2009

İcra işlemleri

Kontder Kullanıcısı -

Belediye encümeni 2009 yılında 2559 sayılı Kanunun 6. maddesine istinaden jandarmanın tutanağına göre ceza yazdı. Bizlere cezanın tahsili için evraklar verildi. Bizde ceza ihbarı ardından ödeme emri çıkardık, vatandaşa tebliğ edildi. Vatandaş mahkemeye müracaat etti. Gerekli evraklar belediyemizden istendi. Evraklar gönderildi. Henüz bir sonuç çıkmadı. Başkanda bir an önce haciz yapalım demektedir. Belediyemiz küçük bir belediyedir. 3 memuruz yeterli personel yoktur. Haciz nasıl yapılır işlemleri nelerdir bilen yoktur. Bizim evrakları belediyemiz avukatına veriyoruz, icra işlerini yapsın diye. Merkez belediyeye soruyoruz onlar bizde böyle bir uygulama yok diyor. Son işlem olarak icra tetkik hâkimliğine yazı yazıyoruz mal beyanında bulunmadığı için bu durumdan sonra nasıl bir yol izleyelim bizleri en kısa süre içerisinde aydınlatırsanız sizlere sonsuz teşekkür ederiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2009

Su ücretlerinin affı

Kontder Kullanıcısı -

İlçemizde ikamet eden vatandaşların birikmiş içme suyu borçlarının anaparalarının ödenmesi şartıyla, bu ücretlere tahakkuk ettirilen gecikme zamlarını /gecikme cezalarını af adı altında meclis tarafından alınacak karara bağlı kalarak gecikme faizlerini af edebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.07.2009

İlköğretim okullarının elektrik giderleri ve gecikme cezası

Kontder Kullanıcısı -

İlköğretim okulları elektrik faturaları zamanında ödenmediği için her aboneye gecikme faizi tahakkuk ettirilmiş, daha sonra tahakkuk eden elektrik faturalarını da ödeyememekteyiz. Bu konu ile ilgili olarak, T.C. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 20.11.2008 tarih ve B.07.0.BMK.0.06.12.390-18740 sayılı Gecikme zammı konulu ….Bakanlığına, ….Başkanlığına, ….Müsteşarlığına, …..Genel Müdürlüğüne, ….Rektörlüğüne hitaben yazdığı yazılarında “…Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerini; ilgili mevzuatı ve/veya abonelik sözleşmesinde yer alan hükümlere göre gecikme zammı, gecikme cezası, gecikme faizi ve benzeri adlar altında tahakkuk ettirilen ödemeler ile Enerji Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre elektrik faturaları ile birlikte tahakkuk ettirilen reaktif enerji bedellerini, anaparaları ile birlikte anaparanın ödeneceği bütçe tertiplerinden ödemeleri gerekmektedir.” Maliye Bakanı imzalı yazılarında belirtmişlerdir. Söz konusu yazıda mahalli idarelerden yani il özel idarelerden bahsetmemiştir. Bu yazıya istinaden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı İlköğretim Okullarına ait zamanında ödenmeyen elektrik faturalarına tahakkuk eden gecikme faizlerini ödeyebilir miyim? Ödeyemiyorsak ne yapmam gerekiyor. Veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden kaynaklanan bu problem nasıl düzeltilir.

  • Soru Cevaplandı
  • 30.07.2009