İflas eden şirketin emlak vergisi tahakkuku ve tahsili

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz sınırları içerisinde… Limited Şirketi adına pafta 3, parsel 1420 de gayrimenkulü bulunmaktadır. Belediyemize 1992/2–1997 yıllarına ait Emlak Vergisi borçları olması sebebiyle 25.08.1998 tarih, 341 sayılı haciz bildirisi ile Çiftlikköy Tapu Sicil Müdürlüğü ne gönderilmiş sonucunda 25.08.1998 tarih, 1832 yevmiye ile haciz konulmuştur. … Limited Şirketi adına kiracısı olduğunu beyan eden tarafından 02.04.2001 tarihinde 2000 yılından itibaren geçerli olmak üzere emlak beyanı ve çevre temizlik vergileri tahakkuk ettirilmiş ve herhangi bir ödeme yapılmamıştır. İcra takibi için dosya Belediyemiz Avukatına 15.06.2004 tarihinde gönderilmiş olup, 05.01.2010 tarihli yazısında cevap olarak; Zikri geçen borçlu hakkında Yalova İcra Müdürlüğünde 2004/4773 Esası ile icra takibi yapıldığını, ekte sunulan icra takip dosyasının tetkikinden anlaşılacağı üzere borçluya takip tarihinde tebligat yapılamamış, İcra Müdürlüğünden borçlunun tebligata yarar adresinin tahkik ve tespiti için talepte bulunulmuş, İcra Müdürlüğü Cumhuriyet Savcılığına yazı yazarak borçlunun tebligata yarar adresinin bulunması için yazı yazmış, ancak borçlu adresi tespit edilemediğinden ilanen tebliğ talep edilmiş, ancak ilan masraflarının yüksekliği ve netice vermemesi, alacağının tahsiline imkan vermediğinden bahisle ilan yapılamamış, bu aşamada dosya rafa kaldırıldığı belirtilmiştir. Belediyemiz tarafından şirkete borcundan dolayı 2001–2007 tarihleri arasında yazılar yazılmış, ödeme emri çekilmiş adres bulunamadığından evraklar belediyemize geri iade edilmiştir. (1999 yılı öncesine ait tahakkuk eden vergiler deprem sebebiyle muaf olmuştur.) … Limitet Şirketi adına Tasfiye Memuru… 19.12.2009 tarihli dilekçesinde… Limited Şirketinin 20.10.1987/1874 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde görüleceği üzere 09.10.1987 tarihinde iflas ettiğini, iflas şerhinin tapu kütüğüne işlendiğini ve iflas şerhinin 24.06.2008/7090 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde görüldüğü gibi 29.02.2008 tarihinde kaldırıldığı belirtilmektedir. Yine dilekçede şirkete ait 2008 yılından itibaren tahakkuk eden vergilerini ödeyeceğini, ancak Belediyemizce şirket adına iflas dönemine ait tahakkuk eden emlak vergisi, ek vergi, çevre temizlik vergisi, taşınmaz kültür payı, vergi ziyaı cezasını ve gecikme zamlarının terkinini, 25.08.1998 tarihinde tapuya konulan haczin kaldırılmasını talep etmektedir. Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu, A.A.T.U.H. Kanunu ve İcra İflas Kanununun ilgili hükümleri gereğince iflas dönemine tekabül eden 2000–2007 dönemi emlak vergisi, ek vergisi, çevre temizlik vergisi, vergi ziyaı cezaları, taşınmaz kültür payı, gecikme zamlarının terkin edilip edilemeyeceği veya bu dönemlere ait alacaklarımızın ne şekilde tahsil edebileceğimizi, tapudaki şerhin ne şekilde kaldırılacağı konularında en kısa zamanda tarafımıza bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.01.2010

İşyeri açma izin harcı

Kontder Kullanıcısı -

Belediye Gelirleri Kanununun 81 ve 84 üncü maddelerinde işyeri açma izni harcı 0,10 ile 1 TL arasında belediye meclislerince tespit edilir deniliyor. "Ancak bu miktar hiçbir suretle beşbin metrekareye isabet edecek tutarı aşamaz" deniliyor. Bölgemizde 18000 m2 lik bir işyeri kurulacak. Belediye meclisi yada encümen 50 TL *18000 m2 olarak işyeri açma izni harcı kararı verebilir mi? Yada nasıl bir yol izlemeliyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.01.2010

Sıhhi ve gayrisıhhi işyerlerinde açılış ve kapanış saatleri

Kontder Kullanıcısı -

Sıhhi ve GSM işyerleri için de belediye encümeni açılış ve kapanış saati belirleyebilir mi? İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı Yönetmeliğinin 33. maddesi uyarınca belediye sınırları içersinde bulunan işyerlerinin açılış ve kapanış saatlerinin belediye encümenince tespit edilir hükmü mevcuttur. İşyerleri sahiplerince kapalı bulunacağı saatlere uymayanlara 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 6. maddesine göre Belediye Encümenince idari para cezası verilmektedir. Fakat işyerini belirlenen saatte açmayan esnafa da aynı şekilde ceza verilip verilemeyeceği ile nasıl bir işlem uygulanacağı hakkındaki görüşünüz nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.01.2010

Muhasebe yetkilisi mutemedi tayini

Kontder Kullanıcısı -

Harcama biriminde birden fazla harcama birimi mutemedi tayin edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.01.2010

Belediye mücavir alan dışına hizmet verilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz mücavir alan sınırı dışındaki bir okula (Okul Kurşunlu Belediyesi sınırları içerisinde) İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Kaymakamlık kanalı ile belediyemize okul çöplerinin alınması için yazı göndermiştir. Bizim belediye olarak mücavir alan dışındaki bir yerin çöplerini almamız ne derece doğrudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.01.2010

Memurların yıllık izni

Kontder Kullanıcısı -

2001 yılı Mart ayında memuriyete girmiş ve 15 aylık askerlik borçlanmasını yapmış (Askerlik memuriyetten önce) bir memur, hangi tarihten itibaren 30 gün senelik izin kullanabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.01.2010

Belediye teşkilatı ve personel istihdamı

Kontder Kullanıcısı -

Belediye bünyesinde kurulan şirket personeli olup, hizmet alımı ihalesi kapsamında belediyenin çeşitli birimlerinde çalıştırılan personele yetki ve sorumluluk (imza yetkisi dahil) verilebilir mi? Demirbaş zimmeti yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.01.2010

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uygulaması

Kontder Kullanıcısı -

Belde belediyelerinde Kamu İhale Kanununun 22/d maddesine göre mal alımlarında; Beldede faaliyet gösteren esnaflardan teklif mektubu almadan belde dışından yani ilçedeki esnaflardan teklif mektubu alınarak mal alınmasında mevzuat açısından bir sakınca var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.01.2010

Muhasebe Yetkililerince yapılacak maddi hata kontrolü

Kontder Kullanıcısı -

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 61. maddesinde belirtilen muhasebe yetkililerinin ödeme aşamasında yapacağı kontroller arasında yer alan “maddi hata” dan, ödeme emri belgesi üzerinde kastedilen durumun açıklanması hususunda gereğini arz ederim. Örneğin; Ödeme belgesi üzerinde yapılacak herhangi bir tevkifatın yapılmaması veya Damga Vergisini eksik hesap edilmesi maddi hata ise yasal olmayan herhangi bir ödeme de maddi hata mıdır? Bu tür ödemelerde gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisi ile beraber muhasebe yetkilisi de sorumlu mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.01.2010

İdari yaptırım tutanağı

Kontder Kullanıcısı -

Kozan Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde kadrolu işçi konumunda çalışan personelim. 5326 Kabahatler Kanunu gereğince İdari Yaptırım Karar Tutanağını kadrolu memurlar gibi kadrolu işçiler de yazabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.01.2010

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

Döşemealtı yeni kurulan bir ilçe olup, seçimlerden sonra 4 belediyenin birleşmesiyle ilçe belediyesi çatısı altında toplanmıştır. Bu belediyeler 1977-1994 yıllarında kurulmuşlar idi. Ancak son çıkan İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği gereği yapı kullanma izin belgesi olmayan işyerlerine çalışma ruhsatı verilememektedir. Konu ile ilgili elbette önceleri çıkartılan imar aflarından faydalanmayan yapı sahiplerinin ihmali de bulunmaktadır. Fakat bu durumdan en çok kiracı konumundaki esnaf kitlesi daha çok mağdur olmaktadır. Gelişmekte olan bir yer olarak da ilçemizde her geçen gün esnaf sayımız artmaktadır. Ancak eskiden kiralanarak işyeri açılan eski yapılarda da (iskansız) ruhsat verilmediği için esnaf mağdur olmaktadır. Bu konu ile ilgili hem kurumun hem de esnafın mağdur olmaması için yasal mevzuatlar çerçevesinde yapılabilecek bir uygulama var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.01.2010

Apartman sakinlerini rahatsız eden komşunun tahliyesi

Kontder Kullanıcısı -

Apartmanda şizofren hastası olan ve apartman halkını rahatsız eden bir kişi ile apartman sakinlerine belediye tarafından ne tür yardım yapabiliriz? Apartman sakinleri evin tahliye edilmesini istiyorsa ne gibi işlem uygulayabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.01.2010