Köy veya köylerin bazı kısımlarının bir başka beldeye bağlanması

Kontder Kullanıcısı -

Belde belediyesine köyler bağlanabilir mi? Köylerin beldenin meskun sahasına uzaklığı en yakını 7 km'dir. Belediye Kanununun 8 inci maddesinde belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için bu yerin meskun sahalarının katılınacak beldenin meskun sahasına uzaklığı 5.000 metreden fazla olamaz denilmektedir. Buna rağmen köyler ilçe varken belde belediyelerine bağlanabilir mi? Bağlanırsa bu yerlerden emlak vergisi alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.04.2010

Borçlar Kanunu uygulaması

Kontder Kullanıcısı -

Belediyeye ait kamyonla belediyenin ihalesini alan şirket elemanı kaza yapmıştır. Kaza şoförün aracı güvenlik önlemlerini almadan aracı çalışır vaziyette bırakarak tuvalet ihtiyacını gidermek için araçtan indikten sonra meydan gelmiş ve uçurumdan aşağıya yuvarlanmıştır. Fakat kazayla alakalı aracın teknik kusurunun olmadığı ve (bilirkişi raporu böyle) söz konusu araç belediyenin, şoför ise şirket elemanı olduğundan aracın; 1.Maddi hasarında şirketi mi ya da şoförün şahsını mı muhatap kabul etmeliyim? 2.Aracı belediye yaptırdı, tutarı ise şoförden hangi yolu takip ederek kişi borcu çıkartmalı ve tahsil etmeliyim. 3.Şoförü mahkemeye vermem gerekir mi, ya da encümen kararı alarak şoförle anlaşarak tutarı tahsil etmem yeterli mi? 4.Yapacağım bu kişi borcunda gecikme zammı yansıtacak mıyım?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.04.2010

Kıdem tazminatı

Kontder Kullanıcısı -

1992–1998 yılları arası geçici işçi olarak Tekirdağ Belediyesinde çalıştım. 1998 yılında sınavla memur oldum ve aynı belediyede teknisyen kadrosunda çalışmaya devam ediyorum. Hizmet birleştirmesi yaptım. Sormak istediğim 1992–1998 yılları arasında çalışmış olduğum yıllar için belediyeden 7 yıl işçi olarak çalıştığım yıllara ait kıdem tazminatı alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.04.2010

Belediye başkan yardımcılığına atanma-Vekâlet

Kontder Kullanıcısı -

1- Memurdan başkan yardımcısı olan bir kişi aynı zamanda herhangi bir müdürlüğe de vekâlet edebilir mi? 2- 9. derecede olan bir memur, memurluktan başkan yardımcılığı görevine atanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.04.2010

Kümes hayvanlarının kesiminden harç alınması

Kontder Kullanıcısı -

İlçemiz sınırları içinde ve köylerde çok sayıda kanatlı hayvan kümesleri bulunmaktadır. İlçe sınırı içinde ayrıca kanatlı hayvan kesim ve işletme tesisleri bulunmaktadır. Bu işyerlerinden harç veya kan parası gibi bir ücret alabilir miyiz, alabilirsek hangi kanuna göre alabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.04.2010

İşyeri açmada aranılacak bilgi ve belgeler

Kontder Kullanıcısı -

İşyeri başvuru formu ile tarafımıza müracaat eden, Resim Öğretmeni emekli bir şahıs, sadece serbest meslek sahibi olduğunu ilgili Esnaf Odasına kayıt yaptırma zorunluluğu olmadığını, serbest meslek kazancı sahibi olduğunu kayıt yaptırma zorunluluğu olmayacağını, serbest meslek makbuzu kullanarak kazanç sağladığını, ruhsatında sadece resim bürosu yazılmasını istediği, ilgili yönetmeliklerde ticari kazanç sahiplerinin ilgili oda kaydının isteneceğini beyan etmiştir. Esnaf Odalarının ve Ticaret Odası yetkilileri de kayıt zorunluluğu olmadığını belirttiğinden, ne gibi işlem yapılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.04.2010

Yazı işleri müdürü kadrosu maaşı, vekâlet ücreti

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizin maddi sıkıntıları nedeniyle Belediyede memur sıkıntısı bulunmaktadır. Ortaokul mezunuyum ve Belediyede bir mali hizmetler müdürü ve bir de tahsildar memuru vardır. Ben tahsildar kadrosunda çalışmaktayım. Fakat emlak, su ve tahakkuk'a da bakmaktayım. Ayrıca Evlendirme Memurluğuna, Yazı işleri Müdürü Kadrosuna vekaleten bakmaktayım. Ben 6/2 kadro ve derecesi tahsildar memuru maaşı almaktayım, ben vekalet ücreti alabilir miyim, ya da vekalet ettiğim Yazı İşleri Müdürü kadrosu maaşını alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.04.2010

Zayıflama danışmanlık merkezine işyeri ruhsatı verilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz işyeri açma ve çalıştırma ruhsat birimine sigara bırakma ve zayıflama danışmanlık merkezi adı altında işyeri açmak üzere müracaatta bulunulmuştur. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ait yönetmelikte de böyle bir kategoride işyeri bulamadım. Buraya ruhsat verilirken istenen evraklardan ustalık belgesi yerine diploma mı, sertifika mı, ne isteyeceğimizi bilemedik. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.04.2010

Doğrudan temin, gerçekleştirme görevlisi

Kontder Kullanıcısı -

4734 sayılı Kanunun (22/d) maddesine göre yapılan doğrudan temin işlemlerinde; a) Lüzum müzekkeresini imzalayan görevli ile piyasa fiyat araştırması yapan, alınacak malı ya da işi teslim alan ve yapılacak işi gerçekleştiren kişi aynı kişi olabilir mi? b) Aynı işlemde piyasa fiyat araştırma görevlisi ile işin yapımını kontrol eden gerçekleştirme görevlisi aynı kişi olabilir mi? c) İşin yapımını kontrol eden gerçekleştirme görevlisi ile işin teslim alınmasını sağlayan kişi aynı kişi olabilir mi? d) Lüzum müzekkeresi, piyasa fiyat araştırması, harcama talimatını teklif eden yetkili, ödeme emri belgesini düzenleyen yetkili olarak aynı kişi müdürlükte yeterli personel yok ise imza atabilir mi, belediye de yeterli personel var ise imza atabilir mi? e) 4734 sayılı Kanundaki gerçekleştirme görevlisi tarifi ile 5018 sayılı Kanunun 33 üncü maddenin 2 nci fıkrasındaki gerçekleştirme görevlisi tanımı birbiriyle çelişmekte midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.04.2010

Belediyenin okul inşaatını üstlenmesi

Kontder Kullanıcısı -

Milli Eğitim Bakanlığına ait Koyunoğlu İlköğretim Okulu hizmet binasına ek hizmet binası yapılması planlanıyor (bina 1 katlı olup üzerine 2 kat daha çıkılması planlanıyor). Belediyemiz bütçesinden hizmet binası yapımı için ödeme yapılabilir mi? Yapılabilirse prosedür nasıl olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.04.2010

İl genel meclisi denetim komisyonunda görev alan uzman personele ödeme yapılması

Kontder Kullanıcısı -

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 17. maddesi gereğince İl Genel Meclisince görevlendirilen denetleme komisyonu ile birlikte 2008 ve 2009 yılları Sinop İl Özel İdaresi hesap iş ve işlemlerinin denetlenebilmesi için valilik makamınca görevlendirildim. Ancak aynı işi yapan denetim komisyonu üyeleri yasa gereği ücret alırken tarafıma yasada belirtilmediği gerekçesiyle denetim komisyonunun aldığı ücretin tarafıma ödenemeyeceği belirtilmiştir. Aynı işi aynı yerde yapacak hatta inceleme, raporlama işlemlerini bizzat uzman bilirkişi olarak yapacaksınız ama ücret alamayacaksınız, adliyelerde, belediyelerde ve diğer kamu kuruluşlarında bile aynı benzer uzman bilirkişi olarak görevlendirildiğinde ücret ödenmektedir. Anayasamızın 18. maddesine göre Angaryanın yasak olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, denetim komisyonunda görevlendirilen kamu görevlisi uzman kişilere ücret ödenip ödenememesi hakkında bilgi edinmek istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 15.04.2010

Asaletin tasdik edilmesi

Kontder Kullanıcısı -

2001 yılında iki yıllık meslek yüksek okulu bölümünü (tekniker), 2005 yılında da dört yıllık Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirerek, 2008 yılında KPSS sınavına iki yıllık Tekniker diploması ile girip, idarenin talebi doğrultusunda ÖSYM tarafından tekniker olarak atanıyor. Ancak İdare 1 yıl sonra asalet tasdiki sırasında söz konusu kişinin KPSS’ na bir alt öğrenimden girdiğini fark ediyor. ÖSYM kılavuzunda adayların en son öğrenim düzeylerinin bir alt düzeyi öğrenimden sınava giremeyecekleri belirtilmektedir. Teknik hizmetler sınıfındaki teknikerin en son görmüş olduğu bir üst eğitim Genel İdare Hizmetleri sınıfından(Kamu Yönetimi) olmaktadır. Bu durumda söz konusu teknikerin, İdareyi yanıltıp yalan beyandan dolayı asaletinin tasdik edilip edilmeyeceği ve adaylık süresi içerisinde memuriyetine son verilip verilmeyeceği konusunda tereddüde düşüldüğünden, görüşünüzün bildirilmesini istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 15.04.2010