Belediye meclis üyelerinin ve yakınlarının ihalelere katılması durumu

Kontder Kullanıcısı -

Belediye meclis üyelerinin ve birinci derece akrabaların belediye ihalelerine katılamaz olduğunu biliyoruz. Ancak bunun bir istisnası var mı? Örneğin; belediye meclisinin 2001 yılında almış olduğu karar ile arsaların satışı için encümene yetki verilmiş, encümen de bu yetki ile bu arsaların bir kısmını ihale ile sattı. 2004 yılı seçimlerinde seçilen meclis üyesinin kardeşi, oğlu, 2004-2009 yılları arasında belediyeden ihale ile arsa alabilir mi? Yani 2001 yılında alınan karar, 2004 yılında meclis üyesi seçilen ve komisyonda olmayan bir kişiyi bağlar mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.04.2008

Vergi dairesi tarafından terkin edilen gelir vergisi stopajının muhasebeleştirilmesi

Kontder Kullanıcısı -

5615 sayılı Kanunla değişik 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda yer alan gelir vergisi stopajı teşviki uygulamasında kapsama giren iller arasında yer almaktayız. Belediyemize bağlı olan Hüdai Kaplıcaları İşletmesi gelir vergisi stopaj teşvikinden faydalanmaktadır. Bu nedenle maaş bordrolarında oluşan gelir vergisi ay içinde, maaş bordrosu işçilik maliyetleri muhasebe kaydı; 830 = Borç 835 = Alacak 630 = Borç 360 = Alacak 905 = Borç 900 = Alacak Asgari ücretli bir işçi dolayısıyla yararlanılan ve vergi dairesi tarafından terkin edilen gelir vergisi stopajının muhasebe kaydı; 360 = Borç 630 = Alacak 835 = Borç 830 = Alacak 903 = Borç 905 = Alacak Şeklinde yapılmaktadır. Yapılan işlem doğrumudur.

  • Soru Cevaplandı
  • 30.04.2008

Unvan değişikliği

Kontder Kullanıcısı -

Endüstri meslek lisesi yapı bölümü mezunu olup Belediyede teknik hizmetler sınıfında fen memuru olarak göreve başladım. 1998 yılında ise iki yıllık meslek yüksek okulu inşaat teknikerliği bölümünü bitirdim. Belediyemizde benden başka teknik elemanda yoktur. Bizim gibi belde belediyelerinde norm kadroda yalnız bir adet teknik personel kadrosu verilmektedir. Ben ise memurluğa giriş bölümüm fen memurluğunun yapı alanını da kapsadığından ve bu arada kendi bölümümün bir üst öğrenimi olan inşaat teknikerliğini tamamladığımdan dolayı görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına girmeden tekniker kadrosuna atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.04.2008

İmar planı tadilatı, kamulaştırmasız el atma

Kontder Kullanıcısı -

İlçe belediye başkanlığınca, şâhısa ait tapulu taşımazın içinden imar planı tadilatı yapmadan yol geçirme işlemi yapılmıştır. Şahsın şikâyeti üzerine, belediye başkanlığı imar planı tadilatı yapmıştır. Ancak; yapılması gereken önce plan tadilatı, daha sonra uygulama olmasıdır. İşlem aşamasına göre, 18. madde uygulanıp buna göre ifraz tevhid işlemi yapılarak, yol geçirme işlemi olması gerekmez mi? Buna göre; 1-Bu iş için idari mahkemesi mi ilgilenir? 2-Vatandaşın dava açma gerekçesi olan plan tadilatı, uygulama tarihinden sonra yapıldığına göre sonuç ne olur?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.04.2008

Yapı ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

3030 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan bir belediyeyiz. 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği’nin 29 uncu maddesinin (3) üncü bendinde “Yeni yapılacak binalarda: Tayin edilmiş ise imar planlarındaki şartlara, aksi halde bu Yönetmelikte gösterilen yüksekliğe veya kat adedine uyulması mecburidir. Ancak, temel ve statik hesapları ile bahçe mesafeleri, merdiven, ışıklık vs. gibi kat adedi veya bina yüksekliği ile ilgili elemanları, plan ve yönetmelikte gösterilen azami yüksekliğe göre hesaplamak lüzumu halinde asansör yeri bırakılmak veya proje mesuliyeti ile fiilen yapılacak bölümün fenni mesuliyet hizmetleri bu esaslara göre aranmak şartı ile daha az katlı inşaat yapılabilir. Belediyece uygun görülen hallerde 3 veya daha az katlı bina yapılması gereken yerlerde inşa olunacak noksan katlı binalarda ise bu şartlar aranmayabilir "denilmektedir. Bu maddeye göre İmar Planında belirtildiği halde, bazı belediyeler meclis kararı alarak 3 kat ve 3 kattan az olan imarlı alanlarda yapı ruhsatı için sadece Statik Projesini 2 veya 3 kat çizdirerek ruhsat vermekte, bazıları ise İmar Planında 2 veya 3 kat olarak belirtildiği için bütün proje ve hesaplarını İmar Planında belirtilen kat adedince istemektedir. Bizim İmar Planında en fazla 3 kat'a kadar inşaat yapılabilir. Bizde halen uygulamaya İmar Planında kat adeti kaç ise ona göre bütün projelerini istemekteyiz. Bizim uygulamamız doğrumu, yoksa meclis kararı alarak, örneğin İmar Planında 2 kat olan bir arsada 1 kat yapmak istenilirse statik hesabını İmar Planına göre (2 kat) diğer projelerini tek kat istesek olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.04.2008

Devlet memurlarının yıllık izinleri

Kontder Kullanıcısı -

Devlet Memurlarının yıllık izinlerinde, Cumartesi-Pazar günleri ve Resmi Tatil günleri izinden düşülür mü? Devlet Personel Başkanlığının, Büro Emekçileri Sendikası Başkanlığına yazdığı 25.01.2008 tarih ve B.02.1.DPB.0.12-622.99-1244 sayılı yazısında Cumartesi-Pazar günlerinin yıllık izinden sayılamayacağını bildirmiştir. Ayrıca 5 gün olarak yıllık izin alınabilir mi?(Yıl içerisinde birden fazla) İzin hakkında, yukarıda belirttiğimiz hususlarda yasal dayanakları ile beraber biz memurları bilgilendirmenizi talep ediyoruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.04.2008

İmar ve şehircilik müdürünün tazminatı

Kontder Kullanıcısı -

Teknik hizmetler sınıfında görev yapan fen işleri müdürü ve imar ve şehircilik müdürü kadrolarına atanan kişilere ödenecek özel hizmet puanı ne olması gerekmektedir. Teknik hizmetler bölümünde müdür kadrolarına ait bölüm bulunmamaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.04.2008

Muhasebe yetkilisi, sınavsız zabıta veya itfaiye eri kadrosuna atanma

Kontder Kullanıcısı -

2006 yılında geçici işçi statüsünde mali hizmetler müdürlüğünde büro işçisi olarak göreve başladım. Şu anda daimi işçi kadrosuna geçirildim. Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Ön lisans mezunuyum ve A.Ö.F. İşletme 3. sınıfa devam ediyorum. Belediyemizde muhasebe yetkilisi nakil olduğu için şuan bu bölüme sadece ben bakıyorum. Mevcut bulunduğum şartlarda muhasebe yetkilisinin yaptığı işleri yürütme yetkim ve sorumluluğum var mı? Ayrıca belediyemizin açmış olduğu zabıta memuru ve itfaiye eri kadrolarına tercihen veya sınavsız atamam yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.04.2008

Unvan değişikliği

Kontder Kullanıcısı -

Tahsildar kadrosunda görev yapan personel belediye başkan yardımcılığı kadrosuna atandığında unvan değişikliği sınavına girmeden teknik hizmetler sınıfına geçirilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.04.2008

Vekalet ve vekalet aylığı

Kontder Kullanıcısı -

1998 yılında Sutaşı Belediyesinde muhasip olarak göreve başladım. Yüksek okul mezunuyum.10 yıldır bu görevi asaleten yürütmekteyim. Kurumumuz norm kadro ilke ve standartları gereği 1. dereceli mali hizmetler müdürlüğü kadrosunu tahsis etmiştir. Bu görevi yürütmek üzere bu kadroya vekil olarak belediye başkanı tarafından atandım. Maliye Bakanlığı mahalli idareler muhasebe yetkilisi sınavına katılarak başarılı oldum. Son 10 yıllık sicilim olumludur. Asilde aranan şartları taşıyor muyum ve mali hizmetler müdürlüğü kadrosu tazminatlarından yararlanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.04.2008

Raporlu günlerin maaşdan kesilmesi, sözleşmeli personelin müdürlüğe bakması

Kontder Kullanıcısı -

1-Belediyemizde memur olarak görev yapmakta olan arkadaşımız 2002 yılında 20 gün ve 2003 yılında 15 gün rapor almıştır. Belediye başkanımız o günleri alacağından kesmek için işlem yapmaktadır. Bu doğru mudur? Memurun aldığı rapor maaşından kesilir mi? 2-Park ve Bahçeler Müdürlüğü kadrosunda bulunmaktayım. Kadrom uhdemde kalmak kaydı ile makina ikmal bakım ve onarım müdürlüğüne bağlı asfalt plent işletmesinde görevlendirildim. Bu müdürlüğe bakan personel ise işçi statüsünde iken sonradan sözleşmeli memur durumuna getirildi. Bu kişi benim izin kâğıdımı, sevk kâğıtlarımı imzalayabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.04.2008

Memurların naklen atanmaları ve kurum değiştirmeleri

Kontder Kullanıcısı -

1995 yılından itibaren Arıt Belediyesinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmaktayım. Çocuklarımın eğitimleri nedeniyle il merkezinde herhangi bir kuruma naklen atanmak istiyorum. Ancak, yapmış olduğum şifahi başvurular sonucunda belediyelerden diğer kurumlara personel geçişi yok denilmektedir. Belediyelerden Milli Eğitim Müdürlüğüne yada diğer kurumlara naklen atanmam mümkün müdür? Atanabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.04.2008