Zimmet suçu ve hapis cezası

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizde görev yapan zabıta memuru hakkında zimmet suçundan dava açılmış yargılama sonunda memura zimmet suçundan 1 yıl 8 ay 25 gün hapis cezası verilmiştir. Ancak verilen ceza CMK'un 231/5 maddesi uyarınca “Kurulan Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına” karar verilmiş, sanığın, CMK'nun 231/8 maddesi uyarınca 5 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmasına karar verilmiştir. Halen açıkta bulunan memurun göreve başlatılması konusunda tereddüde düşüldüğünden konu hakkında bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.11.2008

Kadroların dondurulması

Kontder Kullanıcısı -

1989 yılında belediyeden naklen Şırnak İlçe Özel İdaresine memur olarak atandım. Şırnak'ın il oluşu ile birlikte Gelir Şefi, l995 yılından 2002 yılına kadar Gelir Müdürü, 2002 yılından Kasım 2006 tarihine kadar Bütçe Müdürü olarak görev yapmakta iken İl Özel İdareleri Norm Kadro İlke ve Standartları Yönetmeliği çerçevesinde idaremize tahsis edilen 8 adet norm kadrolara yapılan atamalarda, norm kadro fazlası olmamasına rağmen, mevcut (7 ) adet müdürlük kadrolarından 3 üncü derece bütçe müdürlüğü kadrosu ile 1 inci derece yol ve ulaşım müdürlüğü kadroları dondurularak şahsa bağlı kadro olarak bırakıldı. 8 adet norm müdürlük kadrolarından 3 üne memur statüsünde personel vekâleten, 2 sine 4 üncü ve 5 inci derecelerde lise mezunu ve diğer 3 adet müdürlük kadrolarına yüksek okul mezunu müdürler atandı. 2007 yılında idaremize 4 adet daha müdürlük kadrosu tahsis edildi ve halen boş bulunmaktadır. Ben halen (dondurulmuş) bütçe müdürlüğü kadrosunda beklemekteyim ve bu arada 2 yıllık işletme fakültesini bitirmiş bulunmaktayım. 1- Yapılan atama ve dondurma işlemleri doğrumudur? Doğru değil ise ne yapabilirim? 2- Bu durumda Göstergem, Ek göstergem ve Özel Hizmet Tazminatı oranlarım ne olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.11.2008

Sözleşmeli personelin sözleşmesinin yenilenmesi

Kontder Kullanıcısı -

Kapanan belediyelerde 2009 yılı bütçesi 3 aylık bir dönem için yapılacağına göre. Bende sözleşmeli çalışıyorum o zaman benim sözleşmemde 2009 yılı için 3 aylığına mı yapılacak. Sözleşmelilerinde mağdur edilmeyeceği yazılmıştı. Sözleşmem özel idareden ya da bakanlık onayıyla tam yıl esasına göre yapılabilir mi? 2009 yılı için ben ve benim durumumda olan arkadaşların sözleşmeleri ne şekilde olacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.11.2008

Kıdem tazminatı

Kontder Kullanıcısı -

İşçi statüsünde çalışmaktayım. Ocak ayında sözleşmeli personel statüsüne geçeceğim. Kıdem tazminatı ödenir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.10.2008

İşçilerin yıllık izin ücretleri

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizden emekli olan işçimiz geçmiş dönemde çalıştığı sürelerdeki kullanmadığı izinlerinin parasını talep etmektedir İşe başlama tarihi 1990, emeklilik tarihi ise 2008 yılıdır. İzin parasının ödenmesindeki hesaplama ve ödenmesindeki usuller nasıl olacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.10.2008

Emekli aylığı

Kontder Kullanıcısı -

Kurumumuzdan 22.10.2002 tarihinde emekli olan 2 yıllık Eğitim Enstitüsü mezunu olan şahsın işçilikte geçen 3461 gün sigortalı süresi ile birlikte 25 yıl 1 ay 25 gün hizmet üzerinden emekli olmuştur. Öğrenim durumu göz önünde bulundurularak emekli keseneğine esas yapılan intibakı sonucu 1. derecenin 3.kademesine gelmiştir. Arkadaşımız 2 dereceli Hesap İşleri Müdürlüğü kadrosundan emekliye ayrıldı. Emeklilik maaşı ve haklarının 2.derece göstergeleri esas alınarak verildiği görülmüştür. Emekli keseneğine esas kadrosu 1.dereceye düştüğüne göre emekli aylığı ve ek göstergesi ile tazminatlarını bu dereceden alması gerekmez mi? İlgilinin işçilik süresi sadece emekli aylığı yönünden değerlendirilmiştir.

  • Soru Cevaplandı
  • 24.10.2008

Avukatlık bürolarının işyeri açma ve çalışma ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

07.08.2008 tarihinde Osmangazi Belediyesince sorulan bir soruda bahsedilen konu ile ilgili yasal bir gelişmeyi paylaşmak ihtiyacı hissettim. 13 Nisan 2007 tarihinde yapılan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe yapılan ek ile ilgili: "İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz."Danıştay Sekizinci Dairesinin 19.09.2007 tarih ve 2007/2566 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Ancak sonrasında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 10.01.2008 tarihinde YD.İtiraz No:2007/899 sayılı kararı ile: "yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açılması ve çalıştırılmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak 3572 sayılı Kanunun 2. maddesinde sayılan müesseseler bu düzenlemenin dışında tutulmuş olup, bu işyerlerinin açılması ve çalıştırılması ile ilgili olarak özel düzenlemeler mevcuttur. Avukatlık büroları, 3572 sayılı Kanunun 2. maddesinde sayılan işyerleri arasında sayılmamıştır. Buna göre, bu bürolar bakımından da işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması zorunluluğuna ilişkin düzenlemede kanuna aykırılık bulunmamaktadır. Diğer taraftan, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi talebi üzerine, ilgili merciinin incelemesi Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen hususlarla sınırlı olup, bu incelemenin avukatlık büroları için geçerli olacağı tartışmasızdır. Açıklanan nedenlerle, davalı idare itirazının kabulü ile Danıştay Sekizinci Dairesinin 19.09.2007 gün ve E:2007/2566 sayılı kararının kaldırılmasına 10.1.2008 günü oyçokluğu ile karar verildi." Bu yasal gelişmeler ışığında başka kurumlardan ruhsat alan iş nevilerine belediye olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeli miyiz? Vermemeli miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.10.2008

İşçi kadrosunda olan personelin başka kuruma nakli

Kontder Kullanıcısı -

Bir belediyeden başka bir belediye kadrolu işçi nakli mümkün mü? Eğer nakil olursa hangi yol izlenilmeli?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.10.2008

İşyeri açma

Kontder Kullanıcısı -

Ganyan bayilerinin belediyeden ruhsat almaları gerekir mi ayrıca bu tür yerlerde açıkta bira verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.10.2008

Su aboneliği

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz 1995 yılında kurulmuş bir belde belediyesidir. Beldemizde daha önceleri su abone kayıtlarını yapmamış vatandaşlarımız çoğunluktadır. Bu insanlar şimdi su abonesi alabilmek için belediyeye müracaat etmektedirler. Bende kendilerine yapı kullanma izin belgesi getirmelerini istiyorum. Böyle bir belgeleri olmadığı için kendilerine su abone kaydı yapılamamaktadır. Bu insanlara meclis kararı ile veya encümen kararına istinaden abone verme imkânımız olur mu? Olmazsa nasıl bir yol izleyebiliriz. Yapılar genellikle eski yapılardır.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.10.2008

Özürlü kadroya memur personel ataması

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizin norm kadrosunda 87 adet memur kadrosu mevcut olup özürlü bulunmamaktadır. Özürlü kadroya memur personel atanabilmesi için yapılması gereken işlemlerin maddeler halinde tarafıma bildirilmesini saygılarımla arz ederim

  • Soru Cevaplandı
  • 20.10.2008

Asalet tasdiki ve zabıta memurunun tekniker kadrosuna atanması

Kontder Kullanıcısı -

Ben bir yıl önce belediyede açılmış olan zabıta memurluğuna atandım. Şimdi ise bir yılım dolduğundan dolayı, belediye başkanımızın da onayı ile asaleten atamam yapılacak. Yani asaletim tasdiklenecek. Bunun için yapılması gereken işlem sırası 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunda açıkça belirtiliyor. Ancak; bununla ilgili yapılması gereken işlem sırası ve eğer elinizde örnek form, belge, yazışma var ise, bu konuda bize yardımcı olmanızı istiyorum. Ayrıca, benim kadrom zabıta memuru, fakat ben inşaat teknikeriyim. Asalet tasdik işleminden sonra, tekniker olarak unvan değişikliği yapabilir miyim? Eğer yapabilirsem, işlem sırası nasıl olmalı ya da hangi kanun ve maddesine göre yapmalıyız? Unvan değişikliği için sınava tabi olacak mıyım? Olacaksam eğer bu sınavı kendi kurumumuz yapabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.10.2008