Belediye gelirlerinin kredi kartıyla tahsili mümkün mü?

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz tahsilat servisinde herhangi bir bankanın post makinesi ile kredi kartından tahsilat yapılabilir mi? Ay sonu işlemlerinde ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 13.05.2005

Menşe şehadatnameleri, içme suyu gecikme zamlarının affı

Kontder Kullanıcısı -

1. Belediyeler tarafından verilen Menşei Şehadatnamelerinde herhangi bir ücretin alınması mümkün müdür ? Mümkünse herhangi bir alt üst limiti varmıdır ? Yoksa sadece Belediye Meclisinin tayin ettiği miktar mı alınır ? 2. Toplu Taşıma hizmeti veren minibüslerden alınan harçlar ile İçmesuyu ücretlerinin zamanında ödenmemesi nedeni ile oluşan gecikme zammı Meclis veya Encümen Kararı ile 5272 sayılı kanunun 1/h ve 34/f maddeleri gereğince af veya ödeme kolaylığı sağlanabilir mi ?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.04.2005

Aylık cetvellerin encümende görüşülmesi...

Kontder Kullanıcısı -

Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. 5018 sayılı Kanunun uygulama yönetmeliği çıkmadığından 1050 sayılı Kanunun 70. maddesine göre aylık cetvellerimizi encümene göndermeye devam etmekteyiz. Ancak 5272 ve 5216 sayılı kanunlarda encümenin görevleri arasında sayılmamıştır. Bu nedenle uygulama açısından tereddütlerimiz vardır.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.03.2005

Belediyeler vergi ve ücretleri kredi kartı ile tahsil edebilirler mi?

Kontder Kullanıcısı -

Belediyeler vergi ve ücretlerini kredi kartı ile tahsil edebilirlermi?Eğer edilebirse Bankalar tahsil edilen paraları belediye hesabına azamı kaç günde aktarması gerekir.

  • Soru Cevaplandı
  • 27.02.2005

Tahakkuk memurluğu ile tahsildarlığın birleşmesi, mahsuplaşma, emlak vergisi bildirimi

Kontder Kullanıcısı -

Sayın; YEREL YÖNETİM VE DENETİM DERGİ YETKİLİLERİ, Sorularımıza verdiğiniz cevaplardan dolayı teşekkür ederim. 1-Belediyemizin tek Tahsildar Memuru emekliye ayrıldı.Yerine Tahakkuk Memuruna vekalet verildi. Tahakkuk Memuru: yaptığı “Su-Kira- ...vs. alacak tahakkukunu sorumlu olarak yapıp, hemde tahsil edemez.Tahakkuk-Tahsilat görevini bir arada yürütmesi sakıncalıdır” sözlü gerekçesiyle; Tahsilat memuru atanıncaya kadar,Emlak Vergi Şefini boş kalan Tahakkuk Memurluğu görevine bakmak üzere vekaleten görevlendirmesi yapılmıştır. Bu sözlü gerekçe ve vekalet görevlendirmeleri uygun mudur?, gerekçesi ne olabilir? 2-Belediyemize birikmiş ve vadesi geçmiş “su, vergi, kira, ceza, ...... vs.” borcu olan mükelleflerin borçları; belediyemizden alacağı tahakkuk etmiş maaş, ücret, hizmet,faturalı alacaklarına mahsup edilebilir mi? Mahsup edilirse Miktarı ne kadar olmalıdır? Nasıl bir yol izlenir? gerekçe ve dayanağı nedir? 3-Tapusuz (Zilliyetten) iktisap edilen gayrimenkul (Bina-Arsa-Arazi)”lerin alım-satımı ve devir işleri Muhtarlık Senetleriyle yapılabilir mi? Muhtarlık senedine dayanarak Emlak Vergi Bildirimi alınabilir mi? Senedin hangi şartları taşıması gerekir? Cevabınızı bebekler saygılar sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.05.2005

Belediye tahsilat işlemlerinin meclis ve belediye başkanı tarafından denetlenmesi

Kontder Kullanıcısı -

Öncelikle bizi Belediye iş ve işlemleri hakkında aydınlattığınız için teşekkür eder saygılarımı sunarım.Benim sorum şu ; Yeni yürürlüğe giren 5272 sayılı Belediye Kanunu ile denetim ve ihtisas komisyonları kurulması öngöürülmüş olup bu denetim ve ihtisas komisyonlarının kurulması nüfusu 10.000'nin üzerinde olan belediyeler için hükme bağlanmıştır.Biz nüfusu 10.000'nin altında olan bir belediyeyiz.İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen 08/02/2005 tarih ve 448 sayılı genelge ile belediyelerin bir önceki yıl tahsilat iş ve işlemlerinin Valilik yada Kaymakamlıklarca artık yapılmayacağı bildirilmiştir. Bu nedenle biz denetim komisyonu kuramadığımız için tahsilat denetimini meclis kararı veya Belediye Başkanı tarafından yapılan görevlendirme ile yapabilirmiyiz?Yapar isek nasıl ve ne şekilde bir yol izlememiz gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.04.2005

İl Özel İdarelerinde görev yapan Kontrol Memurlarının yeni konumları.

Kontder Kullanıcısı -

İl özel idarelerinde; denetim hizmetleri sınıfı 1 inci derece kadrolu Kontrol Memurlarının, 5018 sayılı Kanun ve İl Özel İdare Kanunu çerçevesinde yeni görevleri ve konumu nasıl bir şekil alacaktır. Bu konuda aydınlatıcı bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 16.02.2005

Birlik başkanının görevden uzaklaştırılması, ödeneği

Kontder Kullanıcısı -

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün görüşünde Kanunun değerlendirilmesinden birlik başkanlarının maaş alamayacağı belirtilmiştir. Ancak onaylanan birlik tüzüğünde, birlik başkanına ödenecek aylık brüt ödeneği belirlemek birlik meclisinin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır ve tüzük onaylanmıştır. Bütçe kararnamesinde de ödenek konulmuş olup, meclisçe onaylanıp yürürlüğe girmiştir. Türkiye’ nin değişik coğrafi bölgelerinde de yüzlerce birlik tüzüklerinde bu yönde koydukları hüküm-ler doğrultusunda birlik başkanlarına meclisin belirlediği ödeneği ödemektedir. Mülga 1580 sayılı Belediye Kanununda da belediye başkanları maaş almazken, bir belediye başkanı-nın 1954 yılında meclis kararı na binaen maaş almasıyla oluşan yargı kararına istinaden bugüne dek meclisin kararına uyarak maaş ala gelmişlerdir. Yine 5355 sayılı Birlik Kanununda bulunmayan hükümlerde 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümleri-ne atıfta bulunulmasından hareketle belediye başkanlarının maaşlarını ve özlük haklarını düzenleyen kanun maddelerine dayanması hukuk kurallarıyla bütünleşmektedir. Buna göre, birlik başkanları meclis kararına göre mi, yoksa 5393 sayılı Yasaya göre mi maaş alacak-lardır? Nüfus hangi değerlerle ölçü olacak? Bu bütünleşmeyi haklı ve üstün kılan bir olay gerekçelerimizi güçlendirmektedir. Birliğimizin başkanı bir soruşturmaya esas olmak üzere Anayasanın 127/4 ve 5393 sayılı Kanunun 47. maddeleri uyarınca göre-vinden uzaklaştırılmıştır. Soruşturma için kamu görevlileri hakkında uygulanan hükümler uyarınca soruşturma izni mahalli ida-reler müdürlüğünce verilmiştir. Sözlü sorduğumuz uzman kişiler birlik başkanının maaş alabileceği ancak görevden uzaklaştırılan bir-lik başkanının maaşının 2/3’ ünü alamayacağı şeklinde cevaplandırılmıştır. Birlik başkanı kamu görevlisi midir? Buna göre 5393 sayılı Kanunun 47. maddesince görevden uzaklaştırılması, aynı Kanunun görevden uzaklaştırılan başkanının maaş alması belirtilirken oluşan bu çelişkinin hangi hukuk kuramlarıyla çözümleneceği hususunda konunun değerlendirilmesi, ileride telafisi mümkün olmayacak olayların gelişmesini önlemek amacıyla bu konularda ne yapabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.09.2006

Geçici işçi

Kontder Kullanıcısı -

01.09.2004 tarihinden itibaren Truva Sulama Birliğinde geçici işçi statüsünde tahsildar olarak çalış-maktayım. Her ne kadar geçici işçi statüsünde çalışsam da başkaca büro işlerini yapacak personel olmadığı için 12 ay kesintisiz olarak çalışıyorum. İzin kullanma imkanım dahi olmuyor. Bu durumda: daimi işçi mi-yim? Haziran ayında yapılan olağanüstü meclis toplantısında norm kadro esaslarına göre memur ve işçi kad-roları oluşturuldu. Buna göre bir sonra ki meclis toplantısında meclis kararı ile daimi kadroya geçebilir mi-yim? Daimi işçi sayılıyorsam veya meclis kararı ile daimi işçi olabiliyorsam, başka kurumlara yatay geçiş yapabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.08.2006

Belediyelerin örgütsel yapılandırılması

Kontder Kullanıcısı -

Belediyelerin örgütsel yapılanmasının yeni yasal düzenlemelerle uyumu nasıl gerçekleşmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.03.2006

Birlik başkanlarının ödeneği

Kontder Kullanıcısı -

Mahalli İdare Birlikleri Kanununda yapılan yeni düzenleme İle Birlik Başkanlarına Birlik Başkanlık Ödeneği verilmeyeceği konusuna ilişkin olarak yapılan son düzenlemelerle birlikte Birlik Başkanlarının Başkanlık ödeneklerinin miktarlarının ve yapılan son değişiklikler hakkında bilgi almak istiyorum

  • Soru Cevaplandı
  • 20.01.2006

Birlik encümen üyesi başkan vekilliği yapabilir mi, aynı günler için hem huzur hakkı hem de vekalet ücreti alabilir mi?

Kontder Kullanıcısı -

Sulama birliğimiz yeni kurulmuş bir sulama birliğidir. Bazı konularda biraz tecrübe sahibi değiliz. O yüzden size bir iki sorum var. Birlik encümen üyesi başkan vekilliği yapabilir mi? Birlik tüzüğümüzde birlik başkan vekili birlik meclisinden seçilir diye geçiyor. Başkan vekilliği görevini encümen yaparsa; bu encümen üyesine hem encümen huzur hakkı, hemde başkan vekillik ücreti aynı anda ödenebilirmi? Birlik ile ilgili bazı konularda sizden bu e mail adresiyle yardım ve destek alabilirmiyiz. Veya bizi yönlendirebileceğiniz bir yer varmı? Bu gibi bilgileri nasıl ve nerden temin edebiliriz. Teşekkürler.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.06.2005