Belediye meclis üyesine yada yakınlarına ait eczanelerden yapılan ilaç alımları…

Kontder Kullanıcısı -

DAHA ÖNCE DERGİNİZE SORDUĞUM SORUDA: Belediye meclis üyesi olan eczacıdan personel ilaç alabilirmi?kesilen fatura ödemesinde sakınca varmı?denilmişti.derginizin cevabında :personelin meclis üyesi eczacıdan ilaç alınabileceği ve faturanın ödemesinde bir mahsur olmadığı kanaati belirtilmiş.oysa içişleri bakanlığı hukuk müşavirliğinin bakanlık makamına sunduğu 10.03.2005 tarih ve 1055 sayılı yazılarındaki açıklama ile ters düşmektedir.bu durumda hukuk müşavirliğinin görüşüde değerlendirilerek 1-Meclis üyesi olan eczacıdan personel ilaç alarak eczacının kestiği faturayı belediye ödeyebilirmi?2-Meclis üyesinin eczacı kızından veya meclis üyesinin kızkardeşinden personel ilaç alarak kesilecek faturayı belediye ödeyebilirmi? her iki durumdada eczacı olan kişiler meclis üyelerinin soyadını taşımaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 26.04.2005

Meclis kararları kayıt ve teslim alma defterinin tutulması.

Kontder Kullanıcısı -

Çalışmalarınızda başarılar diler, saygılar sunarım. 5272 sayılı kanunun 23. maddesinde ve İÇİŞLERİ BAKANLIĞI (MİGM)nün 31/12/2004 gün ve 2004/160 sayılı genelgelerinde belediye meclis kararları kesinleşme tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde mahallin en büyük mülki amirine gönderilecek, Mülki idare amirleri kendilerine gönderilen bu kararların tarihini, sayısını, konusunuve neşekilde kesinleştiğini belirtir şekilde teslim alacaklardır. Söz konusu Meclis kararlarının teslim alındığı zimmet defteri İlçe Kaymakamlığımız tarafından her belediye için ayrı ayrı tutularak meclis kararlarının tesliminde zimmet alan yetkiliye imzalattırılarak belediyede muhafaza edilmektedir. Bu uygulama doğrumudur? Yoksa Zimmet defterleri Kaymakamlıklar tarafından mı tutulmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.05.2005

Belediye Başkanının bulunmadığı durumlarda meclise kim başkanlık eder, meclis başkan vekilliği, kâtiplik ve encümen üyeliği seçimleri

Kontder Kullanıcısı -

1-Belediye başkanı görevle belde dışında bulunduğu zamanlardaki meclis oturumlarına belediye başkan vekilimi, yoksa Meclis başkan vekillerimi başkanlık eder? 2-Başkanlık divanı (Meclis başkan vekilleri ve katipler)Haziran 2004 de seçilmiştir.Yeni divan ne zaman oluşturulacaktır. 3-Encümen üyelerinden 2 si Haziran 2004 de,1 isi Ocak 2005 de seçilmiştir.Haziran 2004 de seçilenler için ne zaman,Ocak 2005 de seçilen için ne zaman seçim yapılacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 17.05.2005

Meclis kararlarının ilan süresi

Kontder Kullanıcısı -

5272 sayılı Kanuna göre meclis kararlarının ilan askı süresi kaç gündür?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.04.2005

Gündemde görüşülecek konu bulunmadığı durumlarda da meclis toplantısı yapılacak mı? Gündemsiz yapılan meclis toplantıları nedeniyle üyelere huzur hakkı verilir mi?)

Kontder Kullanıcısı -

5272 Sayılı Kanun gereği Meclis toplantıları her ayın ilk haftası yapılır,Gündem en az üç gün önce bildirilir denilmektedir. 1- Biz Belde belediyesiyis her ay gündem maddesi olmayabiliyor,Gündem maddesi olmadığı zaman meclis üyelerine görüşülecek gündem maddesi yoktur diyemi bilgi verilecek, 2- Gündem maddesi olmamasına ragmen kanun gereği her ay toplantı yapılmak zorundamı,Gündem maddesi yok ama kanun geregi toplanıldı gündem maddesi yok denildi huzur hakkı ödenecekmi ? Bu konu biz gibi birçok küçük belediyelerde sorun bu konuda bizleri aydınlatırsanız seviniriz saygılarımla

  • Soru Cevaplandı
  • 05.04.2005

İlk kademe belediye meclislerinde tahsilat işlemlerinin denetlenmesi için tahsilat denetim komisyonu kurulabilir mi?

Kontder Kullanıcısı -

Öncelikle bizlere yapmış olduğunuz yardımlardan ve yol gösterici tutumunuzdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 31/12/2004 tarih ve B050MAH0650002/(50-51) 04- 82216 sayılı yazıları ile yayınlamış olduğu 2004/60 sayılı 5272 sayılı kanun konulu genelgesinde; İhtisas komisyonları Belediye meclisi her dönem başı toplantısında, üyeleri arasından seçilecek en az üç, en fazla beş kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabilecektir. İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000’in üzerindeki belediyelerde plan ve bütçe ile imar komisyonunun (iki komisyon) kurulması zorunludur. Bu komisyonların bulunmadığı belediyelerde ilk meclis toplantısında bu komisyonların teşkil edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, il ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000’in üzerindeki belediyelerde, meclisin ocak ayı toplantısında belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile hesap ve işlemlerinin denetimi için meclis üyeleri arasından gizli oyla ve üye sayısı üçten az, beşten çok olmamak üzere denetim komisyonu oluşturacaklardır. Denilmektedir. Yine İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının 08/02/2005 tarih ve B050TEF0000074/447 sayılı yazıları ile Tahsilat Denetimi konulu 2005/17 sayılı genelgelerinin üçüncü paragrafında ise; 5272 sayılı Belediye Kanununun 25. maddesinde, il ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000’in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl ocak ayı toplantısında belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile hesap ve işlemlerinin denetimi için kendi üyeleri arasından denetim komisyonu oluşturulması öngörülmüştür. (5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 28. maddesine göre bu hüküm, Büyükşehir, Büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediyelerini de kapsamaktadır.) denilmiştir. Bu bilgiler dahilinde Bursa Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde 3.272 nüfuslu İlk Kademe Belediyesi olan belediyemizde tahsilat denetim komisyonu seçimi yapılması gerekir mi? Belediyemizin iş ve işlemlerinin doğru ve yasalara uygun bir şekilde yürütülebilmesi açısından tarafınızdan verilecek bu bilgiye acilen ihtiyacımız bulunmaktadır. Gereğini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 31.03.2005

Belediye meclis üyelerinin yükümlülükleri?...

Kontder Kullanıcısı -

4.6.2004 Tarihinde Belediye meclis üyeliğinden istifa eden kişi aynı belediye de 1580 sayılı kanuna göre ne zaman çalışmaya başlayabilir ? Ayrıca 24.12.2004 Tarihinde çıkan 5272 sayılı belediyeler kanunu bu kişiyi bağlar mı istifa tarihi önce olmasına rağmen.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.03.2005

Gündemde görüşülecek konu olmadığı durumlarda meclis toplantısı yapılmasa olur mu?

Kontder Kullanıcısı -

5272 Sayılı belediye Kanununun 20 nci maddesinde "Belediye meclisleri her ayın ilk haftası, meclis tarafından önceden belirlenen günde mutat toplantı yerinde toplanır." denilmektedir. Bilindiği üzere belde belediyelerinde her ay görüşülecek gündem maddesi bulunması mümkün bulunmamaktadır.Gündemde görüşülecek konu olmadığı takdirde toplantı yapılacak mı ?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.03.2005

Belediye meclis üyesine ait eczaneden yapılan ilaç alımları…

Kontder Kullanıcısı -

5272 sayılı Yasanın 28. maddesine göre eczacılık yapan meclis üyesinden belediye personeli ilaç alabilir mi, bu uygulama taahhüde girer mi, kesilen ilaç faturasını belediye ödeyebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.04.2005

Meclis üyelerince verilen önergelerin gündeme alınması ve görüşülmesi

Kontder Kullanıcısı -

Öncelikle bizlere şimdiye kadar yapmış olduğunuz ve bundan sonra da yapacağınız yardımlarınız ve yasalara öğretici bilgileriniz için kendi şahsım ve bütün belediye çalışanları adına teşekkür ediyorum. Benim sorum belediye meclisine, meclis üyelerince verilen önergelerle ilgili olacak. Belediye Meclisinin yaptığı olağan toplantısında belediye meclis üyelerince imzalanan yazılı önergeler, belediye meclisinde görüşülmesi istenildiğinde; bu önergelerin gündeme alınması meclis toplantısının gündemindeki mevcut konuları görüşmeye başlamadan mı? yoksa gündemdeki konular bittikten sonra mı? Oylanarak gündeme alınır. Meclis üyeleri tarafından verilen bu önergenin görüşülmesi yine gündemdeki konuların bitmesinden sonramı yapılması gerekir. Sağlıklı ve Başarılı günler dileğimle......

  • Soru Cevaplandı
  • 13.04.2005

Post makinesi kullanılarak yapılan tahsilatlar

Kontder Kullanıcısı -

Post makinası ile tahsil edilen gelire (aynı günde) tahsildar veya bilgisayar makbuzu kesmek zorundamıyız. Belediye Tahsilat Yönetmeliği halen yürürlükte mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.07.2005

Kuyu sularından ücret alınması, arsalara içme suyu aboneliği

Kontder Kullanıcısı -

OTELLERİN KULLANDIKLARI KUYU SULARINDAN SU SAYACI TAKARAK SU PARASI ALABİLİRMİYİZ BAZI MÜKELLEFLER ARSASINA KULLANMAK İÇİN İÇME SUYU ABONESİ İSTEMEKTEDİR ABONE VERE BİLİRMİYİZ VERİRSEK KANUNEN SAKINCASI VARMIDIR.TEŞEKKÜR EDERİM

  • Soru Cevaplandı
  • 30.05.2005