4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uygulamaları

Kontder Kullanıcısı -

1- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21/a-b-c-f maddesince yapılan ihalelerde başvuru mektubu aranacak mı? 2- Mali müşavir onaylı belgelerde, TÜRMOB kaşesi aranacak mı? 3- Yüklenici firmanın % 85 şirket hissesine sahip ortağının ölmesi halinde şirket yükümlülüğü değişir mi? 4- Personele dayalı hizmet alımlarında giyimin idare tarafından verileceğini belirterek giyimi fiyata dahil etmeden ihaleye çıkabilir miyiz? 5- İhalede 2 tulum, bir çift çizme 2 adet tişört, bir çift ayakkabıdan oluşan takıma 2,00 TL (2 lira) fiyat vermişse ve bu verdikleri fiyatı belgelendirebiliyorsa günümüzde 150 TL ye alınabilen giysiyi 2,00 lira gibi hayali bir rakamla belgelendirebildiğinde bizim bunu böyle kabul etmemiz gerekir mi? Yoksa günümüz şartlarına göre de belgelendirmiş olduğu giysi ücretlerini sorgulayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.04.2011

Muhasebeci mali hizmetler müdürlüğüne atanabilir mi?

Kontder Kullanıcısı -

10.01.1992 tarihinden itibaren Hasanşeyh Belediyesinde muhasebeci kadrosunda görev yapmak-tayım Ticaret Lisesi mezunuyum, muhasebe yetkilisi sertifikası aldım 4. derecenin 3. kademesindeyim. Belediye başkanının atama yazısı veya meclis kararı ile Belediyemizde münhal bulunan 4. dereceli mali hizmetler müdürü kadrosuna atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.04.2011

Cari yıla ait hak edişin ertesi yıl ödenmesi

Kontder Kullanıcısı -

Kontrol Teşkilatı ve yüklenici arasında çeşitli ihtilaflar nedeniyle, 2010 yılında hakedişi hazırlanıp, aynı yılda (2010) faturası düzenlenmiş bulunan yıllara sari yapım işinin ödeme işlemi fatura değiştirilmeksizin (yükleniciye ulaşılamaması nedeniyle) 2011 yılında yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.04.2011

İmar planındaki vasfının değişmesinden sonra işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması

Kontder Kullanıcısı -

İlçemiz şehir merkezi içinde 1982 yılında petrol ofisine işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almış ve sonrasında 2. sınıf gayri sıhhi müessese ruhsatı almak için belediyemize tekrar müracaatta bulunarak 2006 yılında 2. sınıf gayri sıhhi akaryakıt istasyonu olarak işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almış. Akaryakıt istasyonu işyerini başka şirkete devretmek için bize müracaat etti. İşyeri şu anda imar planımızda yeşil alan gözükmekte olup mevcut dosyasında TSE belgesi bulunmamaktadır. Bu işyerinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8 ve 28 maddelerine göre devir edilip edilemeyeceği hakkında bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.04.2011

Akaryakıt istasyonu içinde bulunan işyerlerinin ruhsatlandırılması

Kontder Kullanıcısı -

Beldemiz sınırları içerisinde bir şirket tarafından 2007 yılında akaryakıt istasyonu kurulmuş ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre ruhsatlandırılmıştır. Bu şirket aynı adreste bir de oto yıkama, yağlama ve lastik tamiri konusunda işyeri açmak için talepte bulunmuştur. Bu şirket aynı vergi levhası ile birden fazla işyeri açabilir mi ve ayrıca oto yıkama ve lastik tamiri için ayrı ayrı ruhsat düzenlemek gerekiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.04.2011

Sözleşmenin uygulanmasında uyuşmazlık

Kontder Kullanıcısı -

Belediye ile özel şirket arasında yapılan “60,000 ton asfalt yapım işine” ilişkin olarak yapım işlerine ilişkin sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşme dahil tüm ihale belgelerinde “60,000 ton asfalt serim işi” olarak ihaleye çıkılmıştır. Hatta teklif birim fiyat cetveli dahi “60,000 ton asfalt serim işi” için alınmıştır. Bu ihalede belediyemize ait finisher makinesi ile diğer taşıma işi için belediyeye ait taşıyıcı makineler de kullanılacağı yer almıştır. İhalenin son hakedişinde bu şirket yapılan asfalt serim işinin 10 tonluk kısmının asfalt serim işi değil de asfalt yaması işi yaptığını, yama işinin farklı bir iş kalemi olduğunu bu nedenle de yeni bir birim fiyatın belirlenmesi gerektiğini (ihale teklif cetvelinde sunulan fiyattan farklı hesaplanması gerektiği) bu yapılmadığı taktirde uyuşmazlık nedeniyle dosyanın Bayındırlık Bakanlığına gönderilmesi istenmiştir. Bu husus belediyece kabul görmemiş ve konulan ihtirazı kayıtla son hakediş ihale teklif cetvelinde sunulan fiyattan hesaplanmış ve ödenmiştir. Belediye ile özel şirket arasında yapılan “60,000 ton asfalt yapım işine” rağmen yeni birim fiyat belirlemesi gerekir mi? Yani yapılan asfalt işinin bir kısmı yama işi olunca yeni bir birim fiyat belirlenmesi gerekir mi, yoksa sözleşmede önemli olan yapılan asfalt tonajı olup yapılan tonaj üzerinden mi hesaplama yapılıp ödeme yapılacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.04.2011

Ekonomist kadrosunun hizmet alanları

Kontder Kullanıcısı -

İl Özel İdareleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin eki (III) sayılı cetvelde sayılan "ekonomist" unvanını idareler hangi hizmet gereksinimleri doğrultusunda kullanabilir? Bu sorunun cevabını hiç bir yerde bulamadım?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.04.2011

Belediye zabıta komiseri kadrosuna atanma

Kontder Kullanıcısı -

Ben 10 yıldan beri zabıta komiser muavini olarak görev yapmaktayım. Değişen Belediye Zabıta Yönetmeliğinde Zabıta Komiser Muavini kadrosu kaldırıldı. Benim zabıta komiserliği kadrosuna atanabilmem için görevde yükselme sınavı mecburi midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.04.2011

İtfaiye çalışanına fiili hizmet zammı verilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Ben Çayırlı Belediyesinde 14.04.1990 tarihinden beri itfaiye onbaşısı olarak görev yapmaktayım. 2008 yılında çıkan 5510 sayılı Yasada itfaiye çalışanları fiili hizmet kapsamına alınmışlardır. Ancak çalışmış olduğum kurum halen daha bu konuyla ilgili bir işlem başlatmamıştır. Sorum şöyle olacak yasanın çıktığı tarihten itibaren fiili hizmet kesintisi yapılacak mı? Bunu geriye dönük yatırabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.04.2011

Yazı İşleri Müdürlüğüne atanma

Kontder Kullanıcısı -

Memur olarak teknisyen kadrosunda 4/1 derecede 19 yıldır çalışmaktayım. Belde belediyesinde başkan yardımcılığı kadrosuna veya yazı işleri müdürü olarak yatay geçiş yapmak istiyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.04.2011

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin camiler ve mabet yerleri arasındaki mesafenin ne olması gerektiği

Kontder Kullanıcısı -

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre "Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden meyhane, bar, kahvehane, kıraathane, elektronik oyun merkezi ile açıkta alkollü içki satılan işyerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması gerekmektedir" denilmektedir. Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmî veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca, internet kafeler ve benzeri yerler ile öğretim kurumları arasında 100 metre uzaklığın bulunması gerekmektedir. Ancak burada sadece okullardan bahsedilmektedir. Dolayısıyla umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin camiler ve mabet yerleri arasındaki mesafenin ne olması gerektiği muğlak kalmaktadır. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.04.2011

Belediye içme suyu şebekesi haricinde turizm işletmelerinin su temini ve bunlardan belediyenin ücret alıp alamayacağı

Kontder Kullanıcısı -

Kasaba sınırları içerisinde bulunan turizm işletmelerinin (Otel, Pansiyon vs.) belediye içme suyu şebekesi haricinde kendi arazi ve kiralık alan üzerinde açmış oldukları sondaj kuyularından, Belediyemiz herhangi bir şekilde su ücreti alabilir mi? Eğer böyle bir yetkisi yok ise bu şekilde su kullanımı neticesinde belediye su şebekesinden kullanılan su miktarında ciddi bir düşüş olmasından dolayı belediye gelirleri bakımından çok ciddi zararlar oluşmaktadır. İlgili işletmelerin belediye şebeke suyunu kullanmaları yönünde idarenin herhangi bir yaptırımı söz konusu olabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.04.2011