Yol geçiş izin belgesi

Kontder Kullanıcısı -

Gayrisıhhi müessese ruhsatı alabilmek için belediye imar planları içinde olan bir iş yerinin karayolları yol geçiş izin belgesi alma zorunluluğu var mıdır? Belediyenin inisiyatif kullanma hakkı var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.03.2010

Emlak Vergisi

Kontder Kullanıcısı -

Emlak beyan değer tespitleri yüksek olup bu tespitlerin yeniden yapılması nasıl olur? Değişebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.03.2010

Başkan ve meclis üyeleri belediyenin ihalesine katılabilir mi?

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz dükkanlarından satışı düşünülen dükkan satış ihalesine bir önceki dönemde görev yapan belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri katılabilir mi? İhalede en yüksek teklifi verirlerse satış ihalesi üzerlerine yapılabilir mi? Ayrıca halen görevde bulunan ve ihale komisyonunda görev almayan meclis üyesi bu tür belediye gayrimenkul satış ihalesine girebilir mi? İhale sonucunda gayrimenkulün satışı üzerine yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.03.2010

Görevde yükselme- vekâlet

Kontder Kullanıcısı -

1- İki yıllık yüksek okul mezunuyum. Tekniker diplomam var. 1992 yılında fen memuru olarak göreve başladım. 2 nci derecenin 2 nci kademesindeyim. Norm kadroda fen memuru kadrosu bulunmadığından, mevcut dondurulmuş fen memuru kadrosunda halen fen memuru olarak görev yapmaktayım. Norm kadroda bulunan tekniker kadrosuna sınavsız atamam yapılabilir mi? 2- Ayrıca norm kadroda boş bulunan 1 inci derecelik fen işleri müdürlüğü kadrosuna vekâlet edebilir miyim? Vekâlet edebilmem için fen memuru veya tekniker kadrosunda olmam fark eder mi? fen işleri müdürlüğüne vekâlet etmem halinde özel hizmet tazminatımı 1 inci derecelik müdür kadrosundan alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.03.2010

Encümen üyeliği

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz meclis üyeliğinde görev alan meclis başkan vekili ve katip üyeler aynı zamanda belediye encümeninde görev alabilirler mi? Şayet görev alamazlarsa meclis başkan vekili ve katip üyelerin encümen üyesi olmaları için meclis katip üyeliğinden istifa edip yeniden meclis organlarını seçmemiz mi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.03.2010

işyeri mesafe şartı, marketlerin kapladığı alana göre sınıfları

Kontder Kullanıcısı -

1- 18.12.2009 tarihinde Mustafakemalpaşa Belediyesince; "Playstation oyun salonu açılmak istenen işyerinin yakınında cami bulunmaktadır. Cami ile mesafesi 100 metreden kısadır. Cami ile olan mesafe değerlendirmeye alınacak mıdır?" şeklinde soru sorulmuştur. Verilen cevabi yazınız; "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin yönetmeliğin İşyerlerinde aranacak genel şartlar başlıklı 5 inci maddesinin (h) bendinde; Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden meyhane, bar, kahvehane, kıraathane, elektronik oyun merkezi ile açıkta alkollü içki satılan işyerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması öngörülmüş olup, aynı Yönetmeliğin 32 ve 34 üncü maddelerinde de bu uzaklığın en az yüz (100 ) metre olması gerektiği açıklanmıştır. Dolayısıyla alınacaktır." şeklindedir. Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin (a) bendi: "Hükümet binaları, hapishane ve ıslah evleri; her türlü mabet, dini kurum ve kuruluşlar; sanat müesseseleri, maden ocakları, inşaat yerleri; patlayacı, parlayıcı, yanıcı ve benzeri tehlikeli maddeler üretilen, satılan ve depolanan yerler ile gaz dolum tesisleri yakınında" hükmü gereği içkili yerler bölgesine Belediye Meclislerince karar verilirken 30 uncu maddenin (a) bendi gereği 100 m altında bir mesafe belirlenemez mi? 2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik E-1 Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler C- Bakkal, Market, Şarküteri, Kuruyemişçi, Büfe, Manav, Kantin ve ekmek Bayileri başlığının 7- Hipermarket, grosmarket ve mega marketlerde giriş ve çıkış olmak üzere iki kapı, çocuk emzirme yeri ile satış alanının en az yarısı kadar olmak üzere otopark ve yeteri kadar depo alanı bulunacaktır. Maddesinin uygulanmasında marketleri hiper, gros ve mega olarak sınıflarken m² büyüklüklerini mi dikkate almalıyız? Cevabınız evet ise hangi m² ye kadar hipermarket, hangi m² ye kadar grosmarket ve hangi m² kadar megamarket olarak işyerlerini değerlendirmemiz gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.03.2010

Denetim komisyonlarının yetkisi

Kontder Kullanıcısı -

A Belediyesi 2000 Nüfusun altına düştüğü için 5747 sayılı Yasaya istinaden 29 Mart 2009 yılında yapılan mahalli idareler genel seçimlerinden sonra B Belediyesine katılmıştır. B Belediye Meclisinin oluşturduğu denetleme komisyonu, A Belediyesine ait Ocak, Şubat ve Mart ayı sarf evraklarını incelemek istemektedir. A Belediyesi adına gelen ödeneği A Belediyesi harcamıştır. Bu nedenle B Belediyesi denetleme komisyonu, A Belediyesine ait söz konusu aylardaki sarf evraklarını denetleyebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.03.2010

İtfaiye personelinin fazla mesai ücretinden yararlanılması durumu

Kontder Kullanıcısı -

Yüksekova Belediyesinde memur olarak çalışmaktayım. İtfaiye personelinin yetersizliğinden dolayı belediye başkanı tarafından itfaiye eri olarak görevlendirildim. Mevcut personel şartlarında görev yapmaktayım, itfaiye personeline sağlanan fazla mesaiden yararlanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.03.2010

İhale ilanı

Kontder Kullanıcısı -

Bahsettiğiniz binalar hakkında 2981 sayılı Kanun kapsamında işlem yapmanız mümkün değildir. Çünkü bu Kanuna göre yapılacak müracaat süreleri geçmiştir. Ancak; 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunun Geçici 2’nci maddesine göre; “Aşağıda belirtilen yapılar imar mevzuatına uygun inşa edilerek kullanma izni alınmış yapılar olarak kabul edilir. Yapılış tarihine bakılmaksızın gecekondular bu hükmün dışındadır. a) 6785 sayılı İmar Kanununun yürürlüğe girdiği 17 Ocak 1957 tarihinden önce yapılmış yapılar, b) 6785 sayılı İmar Kanununun ek madde 8 kapsamına giren alanlarda 10 Ocak 1975 tarihinden önce yapılmış yapılar,…” Sorunuzda özellikle 1975 yılı ve daha önceki yıllarda yapılan yapıları belirttiğiniz için 2981 sayılı Kanun’un Geçici 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki hükümden yaralanılıp yararlanılamayacağını kastettiğiniz anlaşılmaktadır. 6785 sayılı eski İmar Kanununun ek 8’inci maddesine göre; “Belediye hudutları ve mücavir sahalar dışında bulunup da bölge planlaması veya sınai veya turistik ehemmiyeti bakımından veya ulaşım yolları ve bunların emniyeti veya civarının yerleşme nizamı dolayısıyla İmar ve İskan Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile belli edilecek yerlerde, adı geçen Bakanlıkça hazırlanacak talimatname esasları dairesinde aşağıdaki hükümler tatbik olunur…” Görüldüğü üzere söz konusu madde belediye hudutları ve mücavir sahalar dışındaki alanları kapsamaktadır. Dolayısıyla belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde 10 Ocak 1975 tarihinden önce yapılan yapıları imar mevzuatına uygun inşa edilerek kullanma izni alınmış yapılar olarak kabul edemeyiz. 17 Ocak 1957 tarihinden sonra yapılan yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapılar imar mevzuatına aykırı yapı konumundadırlar. Yapı ruhsatı olmadan yapılmış olan bu binaların gerekli teknik kontroller yaptırıldıktan ve yapı ruhsatı verilmesinde istenecek belgeler alındıktan sonra, yürürlükteki plan ve imar mevzuatına göre ruhsatlandırılabilir durumda olanlarını ruhsatlandırmanız ve yapı kullanma izni vermeniz mümkündür. Ruhsata bağlanma imkânı olmayan yapılar hakkında ise 3194 sayılı İmar Kanununun 32’nci maddesini uygulamanız gerekir.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.02.2010

Satılan taşıt aracının birikmiş amortismanı ve muhasebe kaydı

Kontder Kullanıcısı -

Kayıtlı değeri 18.400.-TL olan hizmet aracı 12.000.-TL peşin ve %1 KDV (120.-TL) olmak üzere toplam 12.120.-TL ye satılmıştır. Birikmiş amortismanı 5.520.-TL dir. Aracın satışına ilişkin muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.02.2010

Bütçe içi işletmenin harcama yetkilisi, muhasebe kayıtları

Kontder Kullanıcısı -

İl Özel İdaresi Kanununun 53. maddesine istinaden, Abant Gölü Tabiat Parkı işletmesi adı altında 08.01.2010 tarihli İçişleri Bakanı onayı ile bütçe içi işletme kurulmuştur. Kurulan işletme Milli Parklar Gen. Md. lüğünden 2886 sayılı Kanun doğrultusunda kiralanmıştır. Kurumlar Vergisine tabi olduğundan dolayı, bahse konu işletme adına vergi mükellefiyeti tesis ettirilmiştir. Kurulan işletmenin gelirleri özel idare bütçesine mi işlenecek, ayrı hesapta mı izlenecek? Giderleri Özel İdare bütçesi ödeneklerinden mi ödenecek? Harcama yetkilisi ve muhasebe yetkilisi kimler olacak? Banka hesabı ayrı mı olacak? Bu gibi iş ve işlemleri ayrıntılı olarak açıklar mısınız?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.02.2010

İl özel idaresi bütçesine aktarılan paraların harcanması, ilçe özel idare müdürünün harcama sürecinde rol alması

Kontder Kullanıcısı -

İlçe özel idarede müdür olarak görev yapmaktayım, ne memurum, ne de hizmetli personelim bulunmaktadır, tek başıma görev yapmaktayım. Lütfen aşağıdaki soruları cevaplandırırken personel durumunu da dikkate alırsanız sevinirim. 1) İlçe özel idare müdürü ihalelerde aynı anda gerçekleştirme görevlisi, ihale komisyon başkanı ve muhasebe yetkilisi olabilir mi? 2) İlçe milli eğitim müdürlüğüne ait olup ilçe özel idarelerine aktarılan ödeneklerin kullanılmasında, gerçekleştirme işini hangi kurum yapmalıdır. Bu ödeneklerin kullanımda hangi kurum ihalesini yapmalıdır.

  • Soru Cevaplandı
  • 20.02.2010