Avukatlık hizmeti alımı, icra takiplerinden vekalet ücreti alınması

Kontder Kullanıcısı -

Avukatlık kadrosu bulunmayan belediyelerde avukatlık hizmetleri ve hukuki konularda danışmanlık hizmeti vermek üzere danışmanlık hizmeti alımı ihalesi yapılarak bir avukattan hizmet alınabilir mi? Avukatla yapılan hizmet sözleşmelerinde ödenmesi kararlaştırılan ücretler dışında özel gelirler için yapılan icra takiplerinden avukatlar ayrıca avukatlık vekalet ücreti tahsil edebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.03.2010

İntibak

Kontder Kullanıcısı -

Ben 1995 yılında düz liseden mezun oldum. 01.12.1997 yılında memur olarak işe başladım. 21.11.2000 tarihinde askere gittim. 21.05.2002 yılında terhis oldum (18 ay) ve 22.05.2002 tarihinde tekrar göreve başladım. 05.06.2006 yılında 2 yıllık üniversite bitirdim ve önlisans mezunu oldum. 08.09.2008 yılında 4 yıllık iktisat fakültesini bitirdim ve lisans mezunu oldum. 08.02.2005 tarihinde yürürlüğe giren kanunla 1 derece aldım. 6 yıllık sicil notumun iyi olmasında 1 kademe aldım. Şu an benim derece ve kademem kaç olması gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.03.2010

Unvan değişikliği

Kontder Kullanıcısı -

Belediyede memur kadrosunda görev yapmaktayım. 2 yıllık inşaat teknikerliği bölümü mezunuyum. Unvan değişikliği sınavına girip kazandığım takdirde unvan değişikliği yapılarak teknik kadroya atama kanunen ne kadarlık bir süre sonunda yapılabilir? Boş teknik kadro olduğu halde sınavı kazanıp kurum tarafından atamanın yapılmaması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.03.2010

Kent konseyi genel kurulu

Kontder Kullanıcısı -

Kent Konseyi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 06.06.2009 tarihli ve 27250 sayılı RG’ de yayımlanarak girmiştir. 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında “Kent konseyi genel kurulu ilk toplantısını yapmak üzere belediye başkanının çağrısı ile toplanır. Belediye başkanının başkanlığında toplanan genel kurul, toplantıyı idare etmek üzere üyeleri arasından en az üç kişiden oluşan divan kurulunu seçer.” denilmektedir. Bu ilk kent konseyi genel kurul kararlarını oluşturulan, divan kurulu başkan ve diğer üyeleri imzalamıştır. Bu ilk toplantıdan sonra yapılacak diğer kent konseyi toplantılarında da divan kurulu oluşturulacak mıdır? Divan kurulu oluşturulmayacaksa kent konseyi genel kurul kararları kaç kişiye ve kimlere imzalatılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.03.2010

Zabıta memurlarının haftalık izin süresi

Kontder Kullanıcısı -

Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin 2 nci bendinde “Zabıta personelinin çalışma saatleri vardiyalar halinde görevin gereğine göre 24 saat iş 48 saat istirahat veya 12 saat iş 24 saat istirahat şeklinde düzenlenebilir. Belediye zabıta memurlarının haftalık olağan çalışma saatleri 48 saati geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ancak, personel sayısı az olan zabıtalarda 12 saat iş, 12 saat istirahat şeklinde düzenleme yapılabilir. Bu uygulamadan dolayı hizmetin sürekliliğini aksatmamak kaydıyla ve bir sıra dâhilinde personele 657 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi göz önünde bulundurularak ayrıca haftada bir gün ilave izin verilebilir.” denilmiş olup, ancak haftalık izninin kaç gün olduğundan açıkça bahsedilmemiştir. 12 saat istirahat, 12 saat iş şeklinde bir uygulama olursa, 2 gün +1 gün olarak mı, yoksa 1+1 gün olarak mı uygulanmalı?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.03.2010

Görevde yükselme sınavı

Kontder Kullanıcısı -

İçişleri Bakanlığınca açılan gövde yükselme sınavına katıldım. Bu sınavda ortak konulardan 73, yerel yönetimler mevzuatından 75 ve İdari ve mali mevzuattan 58 puan aldım. Sınav sonuç bildiriminde sertifika almaya hak kazandınız denilmektedir. Ancak idaremde, sınavda girdiğim derslerden aldığım puan ortalamasının 68,66 olması neden gösterilip atamamın yapılamayacağı söylenmektedir. Bu durumda atamamın yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.03.2010

İşyerinin genişletilmesi halinde harç alınması, okul bahçelerinde düğün yapılması

Kontder Kullanıcısı -

1-İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olan bir iş yeri aldığı izinle işyerini genişletmek suretiyle faaliyetine devam ettiği takdirde işyerine dahil edilen yeni kısım için yeniden m2 hesabına göre işyeri açma harcı alınır mı? 2-Özel okullar ve resmi Devlet okulları açık alanlarını okul aile birliği adına düğün salonu olarak işlettiklerinde iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatına tabiler midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.03.2010

Görevde yükselme sınavı

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizde münhal bulunan mali hizmetler müdürlüğü kadrosuna vekaleten atanarak bu hizmeti yürütmekteyim. Bu kadroya asaleten atanabilmek için Anadolu üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi ile İçişleri Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği AÖF tarafından düzenlenen e-sertifika programına kayıt olarak görevde yükselme sınavına girdim ve 24 Ocak 2010 tarihinde yapılan sınavda 100 üzerinden 69,33 Puan alarak sınavda başarılı sayılıp sertifika aldım. Ancak Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 13.maddesinde 100 üzerinden 70 puan alınması gerektiğinden mali hizmetler müdürlüğüne atamam yapılmadı. Şimdi benim ne yapmam gerekir. Başarılı olduğum görevde yükselme sınavına tekrar mı gireceğim?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.03.2010

Hafta tatili ruhsatını vermeye yetkili merci

Kontder Kullanıcısı -

394 sayılı Hafta Tatili Kanununun 8 inci maddesinde “ İşbu kanunun ahkamı istisnaiyesinden istifade etmek isteyen müesseselerin sahip veya müdiri mes'ullerinin mahalli belediye meclislerine müesseselerinin nevi, evsaf ve şeraitini ve istihdam ettikleri memurin ve amele miktarını mübeyyin bir beyanname vererek ruhsatname almaları lazımdır. Belediye mıntıkalarından hariç bulunan müesseseler en yakın belediyelere müracaat ederler. Ruhsatnameler bir sene için muteberdir.” denilmektedir. Hafta tatili ruhsatı almak isteyen işyerleri sahiplerinin dilekçeleri (Zabıta Dairesine) başkanlığımızca belediye encümenimize sunularak, encümenimizden çıkan karar doğrultusunda işlem yapılmakta idi. 394 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen belediye meclisi ibaresi konusunda çelişkiye düşülmüş olup, hafta tatili ruhsat taleplerinin belediye encümenine mi yoksa belediye meclisine mi sunulmasının gerektiği ve ayrıca 394 sayılı Hafta Tatili Kanununun 4 üncü maddesinde belirtilen işyerlerinden ruhsat harcı alınıp alınamayacağı konusunda bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.03.2010

Zabıta görevde yükselme, Çevre Koruma Kontrol Müdürü

Kontder Kullanıcısı -

1- Zabıta memurları diğer kadrolar (şeflik, veznedarlık, müdürlük…) için görevde yükselme sınavına katılabilir mi? 2- Zabıta Memuru kadrosunda Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü görevini 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi uyarınca vekâleten yürütmekteyim. Fakülte mezunuyum. Şu anda 4. derecenin 2. kademesindeyim. Vekâlet ettiğim Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü kadrosu ise 2 inci derecede bulunmaktadır. Asilde aranılan tüm şartları taşıdığımı düşünmekteyim. Ben bu durumda vekâlet ettiğim görevin zam ve özel hizmet tazminatından faydalanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.03.2010

Başkan yardımcılığı

Kontder Kullanıcısı -

1. Belediyemiz personelinin kendi isteği ile mevcut bulunan belediye başkan yardımcısı kadrosuna 5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesine göre görevlendirme usulü ile milli eğitim müdürlüğünde görevli öğretmen arkadaşımız bakmaktadır. Bu arkadaşımız belediye başkanı tarafından bu görevden alınıp belediyemizde münhal bulunan ruhsat ve denetim müdürlüğü kadrosuna aynı yasaya göre görevlendirme yapılabilir mi? 2. Boşalan belediye başkan yardımcısı kadrosuna, atanacak personelin şartları tutuyor ise, başka kurumdan naklen atama yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.03.2010

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin ( c ) fıkrasında "Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması" hükmü yer almaktadır. Ayrıca Türk Ceza Kanununun 184. maddesinin 3. fıkrasında "yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." denmektedir. İlçemizde fırın yapmak amacıyla belediyemize yapılan müracaatta ilgili iş yerinin Tapu kayıtlarında 26.01.1943 tarihinde tescil edildiği veya yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığından söz konusu iş yerine fırın İşletmeciliği yapmak üzere İşyeri Açma Ruhsatının düzenlenip, düzenlenemeyeceği hususunda bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 05.03.2010