Müdür olarak görevlendirme halinde hukuki durum

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünde Zabıta Memuru olarak görev yapmaktayım. Daha önce 1 adet geçici işçi arkadaşım (çevre mühendisi) başkanımız tarafından müdürlüğümüzde müdür yetkilisi olarak görevlendirilmiş idi. Ancak belediye başkanımız tarafından harcama yetkilisi olarak memur olduğum için ben görevlendirildim. Bu durumda kanunen müdür olarak mı görevlendirilmiş oldum? Eğer müdür olarak görevlendirilirsem kadromun değiştirilmesi mi gerekir? Kadro değiştirilmeden de müdürlük haklarından yararlanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.01.2011

İtfaiye ve zabıta memurlarının başka unvanlı kadrolara atanması

Kontder Kullanıcısı -

Belediyede Zabıta Memuru ve İtfaiye Eri olarak çalışan memurların, unvan değişikliği sınavına girmeden Zabıta ve itfaiye dışında aynı hizmet sınıfı içerisinde direkt Başkan oluruyla atanabilecekleri kadrolar var mıdır? Varsa nelerdir? (İlköğretim ve Ortaöğretim Mezunları)

  • Soru Cevaplandı
  • 07.01.2011

Sözleşmeli Personelden Damga Vergisi Kesilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Biz sözleşmeli personellerden bu yıl damga vergisi kesintisi olacak mı? Ocak ayının ortalarına gelmeden sözleşmeler yenilecek ve bir kereye mahsus yapılan bu işlem bu yılda olacak mı? Şayet olmayacaksa hangi kanun ve maddesi gereğince olmayacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.01.2011

Zabıta memurunun tahsilat işlemlerinde görevlendirilmesi durumu

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz zabıta memuru kadrosunda görev yaparken 18 Mart 2010 günü tahsilat şefliğinde bilfiil tahsildar olarak görevlendirildim. Yaklaşık 10 aydır tahsildar olarak görev yapmaktayım. Bu güne kadar kadromda çalıştırılmadığımdan maktu mesai ücreti alamamaktayım. Bu görevlendirme sonucu ekonomik kaybım oldu. Bir zabıta memuru ne kadar zaman başka bir yerde görevlendirilebilir. Bu ekonomik kaybımın önlenmesi için ne yapmam lazım? Bu tür görevlendirmelerin süresi ne kadardır?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.01.2011

Özürlü emlak vergisi mükellefine arsa ve arazi vergisinde vergi indirimi

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemize verilen arsa bildiriminde %60 özürlü sağlık kurumu raporu olan bir mükellefe indirim uygulanıp uygulanmayacağı konusunda tereddüde düşülmüştür. Özürlülere bina vergisinde uygulandığı gibi arsa ve arazi vergisinde de indirim uygulanır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.01.2011

Emlak Vergisi bildirimlerinin süresinde yapılmaması

Kontder Kullanıcısı -

Köy Kıymet Beyan Defterinde kayıtlı (Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan), Emlak Vergisi Kanunu'nun 14. maddesine göre daimi muaflıktan yararlanan 15 parsel arazi, malikinin 1999 yılında vefatı üzerine, veraset ilamı aldıktan sonra, varisine 26.12.2002 tarihinde tapu devri yapılmış ancak kendisine tapu devri yapılan malik daha yeni emlak vergisi bildiriminde bulunmuştur. Dolayısıyla daha önce emlak vergisi bildiriminde bulunmamıştır. Bu durumda, ne şekilde cezalı işlem yapılması gerekir? Tüm parseller için bildirimde bulunmamaktan dolayı (parsel sayısına göre) ayrı ayrı ceza kesilebilir mi? Yoksa tek bir ceza mı kesilir? Bildirim 2011 de verildiğine göre bu yıla ait ceza uygulanabilir mi? İntikal eden araziler daimi muafiyetten yararlandığı için, vergi ziyaı söz konusu olmayacağına göre, cezalı işlem bildirimde bulunulmayan her yıl için tekrarlanabilir mi? Yani her yıla ayrı ayrı ceza kesebilir miyiz? Ayrıca kesilecek usulsüzlük cezalarına faiz uygulanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.01.2011

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma mükellefiyeti

Kontder Kullanıcısı -

Eczane, diş hekimi, avukatlık büroları ve muhasebe bürosu gibi işyerlerinin belediyelerden ruhsat alması gerekiyor mu, ruhsat almamalarına ilişkin yargı kararı var mı? İzlememiz gereken yol nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.01.2011

Sözleşmeli personelin başka kuruma geçişi ve özlük hakkı

Kontder Kullanıcısı -

Çanakkale Ayvacık Belediyesinde 5393 sayılı kanunun 49. maddesine göre tam zamanlı sözleşmeli mühendis olarak çalışmaktayım. Bu konumda çalışmaktayken 2008 KPSS sonuçlarına göre Çevre ve Orman Bakanlığı, 4b li sözleşmeli Çevre mühendisi alımı yaptı ve bende başvuru yaptım Çanakkale Çevre İl müdürlüğüne atanmaya hak kazandım. Ancak Bakanlık, Belediye de sözleşmeli çalışıyorum diye, istifa veya sözleşmenin feshi halinde 1 yıl bekleme cezasına tabisiniz diyerek atamamı yapmadı. Bu durumu Devlet Personel Başkanlığından almış olduğu bir görüş yazısıyla bana bildirdiler. DPB nin yazısında 5393ün 49. maddesine göre çalışanlar, atanma noktasında 657 nin 4B kapsamına girer diyor. Ve 1 yıl bekleme cezasına tabiidir diyor. Bu durum doğrumudur? Ayrıca maaşım belirlenirken, Belediye meclisi asgari ücret üzerinden maaş belirleyebilirmi? Maliye bakanlığının yayınladığı ücret çizelgesinde ki 657 ye göre net tutar ve tavan ücretleri dikkate alınmıyor. bu doğrumudur? Ayrıca bir mühendis ne kadar ek ödeme almaktadır ve ben ne kadar ek ödeme almalıyım? Sonuç olarak Bakanlığa atanacakken, kazanılmış hakkımın elimden alınması maddi ve manevi olarak beni oldukça zor bir durumda bırakmıştır. Ortada böyle bir adaletsizlik varken yapılan bu uygulama doğrumudur? Teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.01.2011

Denetim Komisyonunun yetkisi ve belediye meclisinin ret edilen bir konuyu yeniden görüşmesi durumu

Kontder Kullanıcısı -

Sürekli gündemimizde olan iki sorumu cevaplarsanız sevinirim 1-Denetim Komisyonu belediyenin yapmış olduğu gerek doğrudan, gerek 2886 sayılı Kanuna ve 4734-4735 sayılı Kanunlara göre yapılan ihalelerin yapılışını denetleyebilir mi? 2- Belediye meclisi reddettiği imar ile ilgili bir konuyu, bir veya birkaç ay sonra tekrar görüşebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.01.2011

Teminat mektuplarının iadesinde, vergi dairesine borcu olmadığına dair belge istenecek midir?

Kontder Kullanıcısı -

2.000,00. TL aşan teminat mektuplarının iadesi esnasında vergi dairesinden borcu yoktur belgesi isteyecek miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.01.2011

2886 sayılı Kanuna göre, üzerine ihale bırakılan isteklinin yükümlülüğünü yerine getirmekten kaçınması durumunda yapılacak işlem

Kontder Kullanıcısı -

2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesine istinaden açık teklif usulü ile yapılan arsa satışı ihalesi sonucu ihalesi üzerinde kalan isteklilere ihalenin onayını müteakip tebliğler yapılarak ihale şartnamesi gereği almış oldukları arsa bedellerini ödeyerek tapu işlemlerine başlamaları gerektiği bildirilmiştir. Ancak, ihalesi üzerinde kalan isteklilerden bazıları yatırmış oldukları geçici teminatlarının yanması pahasına yükümlülüklerini yerine getirmemekte ısrar etmektedirler. Bu isteklilerin ihaleye katılan diğer isteklilerin önünü keserek kurumumuz zarara uğratıldığında ne tür yaptırım uygulanabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2011

Belediye hizmet alanı olan yerin kamulaştırması

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizin imar planında belediye hizmet alanı olarak ayrılan ada içerisindeki bir parselde maliki tarafından 1989 yılında inşaat başlatılmıştır. Fakat bu inşaat belediyemiz tarafından 1989 yılı 11. ayında yapı tatil zaptı ile belediye hizmet alanı olarak ayrılan yerde olduğundan durdurulmuştur. Bu ada imar planında halen belediye hizmet alanı olarak görünmekte, fakat kamulaştırma yapılmamıştır. 31.12.2010 tarihinde söz konusu parsel maliki belediyemize dilekçe ile başvurarak tutulan yapı tatil zaptından sonraki beş yıl içerisinde arsasının kamulaştırılmadığını ve zaman aşımına uğradığını tarafına inşaat ruhsatı verilmesini talep etmektedir. Vatandaşın bu talebine göre ne gibi bir uygulama yapmalıyız ve burada imar değişikliği yapılamayacağı gibi belediyemizin söz konusu yeri kamulaştırmak için maddi imkânı da bulunmamaktadır. Bu konuda vatandaşa ne yapabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2011