Muhtarlıklar için taşınır mal alınması

Kontder Kullanıcısı -

5393 sayılı Belediye Kanununun 9 uncu maddesinde; “…belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar; kararlarında mahallelinin ortak isteklerini göz önünde bulundurur ve hizmetlerin mahallenin ihtiyaçlarına uygun biçimde yürütülmesini sağlamaya çalışır” denilerek, muhtarlara ayni yardım yapılacağı ve gerekli destek sağlanacağı belirtilmiştir. Diğer yandan, 5393 sayılı Kanunun 15/i maddesi-ne göre, bağış kabul etmek belediyelerin yetki ve imtiyazları arasında yer almış, belediyelerin hibe veya bağış yapması Kanunda yer almamıştır. Belediyeler bağış ve hibe yapamazlar. Buna göre, belediyemizce muhtarlığa alınacak bilgisayarlar için nasıl bir yol izlenmeli. Örneğin, taşınır kodu "hediye amaçlı taşınırlar" olabilir mi? Yoksa demirbaşınıza kaydetmek kaydıyla ilgili muhtara kullanmak üzere mi vereceğiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.03.2012

Ticaret siciline kayıtlı olandan ayrıca ustalık belgesi istenir mi

Kontder Kullanıcısı -

Bilindiği gibi, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 102. maddesinde; ''Ticaret siciline kayıtlı olanlardan 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda öngörülen ustalık belgesi istenmez'' denilmektedir. Bu bağlamda; Örneğin lokanta, berber, kuaför, güzellik salonları vs. gibi işyeri açacak olup da, Ticaret siciline kayıtlı olanlardan da ustalık belgesi istenmeyecek midir? Tica-ret siciline kayıtlı olmak, tüm ticari faaliyet dallarında ustalık belgesinden muafiyet anlamına gelir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.03.2012

Tavuk kümeslerinden emlak vergisi tahsil edilebilir mi?

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemize bağlı bulunan köylerin sınırları içersinde bazı firmalara ait, üretim kapasiteleri en az 3000-5000 olan tavuk kümesleri bulunmaktadır. Ancak bu kümesler bulundukları mevkide ki parseller itibariyle mücavir alan sınırlarımız dışındadır. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4. maddesinin “h” bendinde anıldığı üzere kümesler, “u” bendine göre de belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalar emlak vergisinden muaf tutulmuştur. Ancak “u” bendinin parantez içinde bulunan hükme göre, (Gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından kullanılan binalar hariç olmak üzere ticari sinai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalar için bu muafiyet hükümleri uygulanmaz) denilmiştir. Buna göre tavuk kümesleri emlak vergisinden muaf mı olmalı yoksa ticari olmaları sebebi ile emlak vergisi tahakkuku yapılmalı mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.03.2012

KDV’de vergi indirimi, KDV ve Taşınır Mal Yönetmeliğine göre kayıt zamanı

Kontder Kullanıcısı -

1- Belediyenin tüm faaliyetleri ile ilgili olarak almış olduğu mal ve hizmetlere ait faturalardaki KDV tutarları indirim konusu yapılabilir mi, yoksa KDV’sini tahsil ettiğimiz alanla ve faaliyetlerle ilgili olanlarımı indirim konusu yapabiliriz. Örneğin Belediyemizde sadece su hizmetlerine ait bedeller üzerinden KDV tahsilâtı yapılmaktadır. Yani sadece su hizmetlerine ilişkin giderlerimizin KDV’sini mi indirim konu-su yapabiliriz. Bu durumun yasal dayanağı nedir? 2- Belediyemiz hizmetlerinin aksamaması için mal ve hizmetleri temin etmekte ancak fatura bedeli mali sıkıntılardan dolayı hemen ödenememekte ve genelliklede daha sonraki tarihlerde ödenmektedir. Dolayısıyla da ödeme yapıldığı tarihlerde kayıtlara alınmaktadır. Böylece fatura içeriğinde yer alan KDV’lerde o dönemin KDV beyannamesinde beyan edilmektedir. Yani faturalar ödeme esasına göre kayıtlara alındığı için sonraki aylarda kayıt edilmekte ay atlamakta ve ait olduğu aydan sonraki aylarda beyan edilmektedir. Aynı şekilde Taşınır Mal Yönetmeliğine göre düzenlenmesi gereken Taşınır İşlem Fişleri de ödeme esasına göre takip edilmekte ambar girişlerinde bu tarihler baz alınmaktadır. Hem KDV Kanunu açısından hem Taşınır Mal Yönetmeliği açısından uygulamada ikilem içine düşmekteyiz. Birçok belediye ile istişare etmemize rağmen bizim yaptığımız uygulamanın aynısı görülmektedir. Yasal olarak uygulamada ne yapmamız gerekir.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.03.2012

Belediye zabıta personeline geçici olarak başka görevlerin verilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Zabıta memuru kadrosunda bulunan ancak başkanlık oluru ile zabıta komiserliği görevini yürüten bir kişi araç kiralama hizmet alımında muayene ve kabul komisyonunda yetkili makamca görevlendirilebilir mi? Uzman kişimi olması gerekli, uzman kelimesi ne anlama geliyor? Ayrıca belirtilen komisyo-nun tüm üyeleri zabıta personelinden oluşmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 27.03.2012

Hizmet alımı ihalelerinde kıdem tazminatı karşılığı teminat kesintisi yapılabilir mi

Kontder Kullanıcısı -

Personel çalışmalarına dayalı İhalelerde sözleşme bitiminde işçilerin kıdem tazminatlarının yüklenici tarafından ödenmesi için yapım işlerinde geçici kabul eksikleri için kesilen teminat gibi yüklenici ha-kedişlerinden kıdem tazminatları karşılığı %3 teminat kesilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.03.2012

Belediye encümen üyesi seçimi

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz meclisince yapılan encümen üyeliği seçimlerine aday oldum. Toplam 4 aday ve ben dahil eşit oy aldık. Ancak, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 20 inci maddesinin 2 inci fıkrasına göre eşitlik çıkması halinde kura yoluna gidilmesi gerekir iken, Meclis Başkanı 2. oylama yaparak seçimi gerçekleştirdi. Encümen seçiminde adaylar arasında eşitlik çıkması halinde kura yöntemi mi uygulanır, yoksa 13 üncü madde gereği yeniden oylama mı yapılır?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.07.2011

Davanın kaybedilmesi sonucu işçilere ödenen paraların muhasebe kaydı

Kontder Kullanıcısı -

2009 yılında belediye başkanı tarafından 21 işçinin işine son verildi. Bu işçiler hem işlerini hem de içerdeki alacaklarını mahkemeye yoluyla kazandılar. Davalarını kazanmalarına rağmen belediye bu işçileri işe almadı. Bu işçi arkadaşlar da belediyenin banka hesaplarına icra koydurdular ve bankadaki hesapları çektiler bu işlemle ait nasıl bir muhasebe kaydı yapmamız gerekiyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 01.07.2011

Fon hesapları

Kontder Kullanıcısı -

2981 sayılı imar affı kanuna göre oluşturulan fon hesabı ile 775 sayılı Gecekondu Kanuna göre açılan gecekondu fon hesabının ayrı ayrı olması mı lazım yoksa ikisi de aynı hesapta olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.06.2011

Trafik sigorta poliçesinden Damga Vergisi kesilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemize ait araçlar için yaptırılan trafik sigorta poliçesinin ödenmesi esnasında Damga Vergisi kesintisi yapılacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.03.2012

İş yeri ruhsatındaki iş yeri sahibi ile vergi levhası mükellefinin aynı kişi olması

Kontder Kullanıcısı -

Bizler ruhsat kontrolleri sırasında bazı iş yerlerinin ruhsatı ile vergi levhası farklı olduğunu gördük, bizlerde ruhsatsızlıktan işlem yapmaktayız. Yani iş yeri ruhsatı ile vergi levhası aynı olması gerekmez mi; bizlerin yapmış olduğu doğrumu ve de iki belgenin aynı olması diye böyle bir zorunluluk var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.03.2012

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı bulunan bir işyerinin, meslek odalarının taleplerine istinaden esnaf sicil veya oda kaydı yok diye kapatma yetkisi

Kontder Kullanıcısı -

Daha önceden işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmiş bir işyeri, bir müddet sonra meslek odasın-dan kaydını sildiriyor veya oda tarafından kaydı siliniyor, ancak işyerini kapatmadan faaliyetine devam ediyor. Meslek odaları da, Esnaf ve Sanatkâr Sicil Yönetmeliğinin 10. maddesine atıfta bulunarak bu tür işletmelerin tarafımızca kapatılmasını ve faaliyetlerinin durdurulmasını talep ediyorlar. (İşletmelere ruhsat verirken esnaf siciline ve meslek odalarına kayıtlarını yaptırıp ruhsat dosyalarına da bir suretini koyuyoruz) Usulüne uygun olarak verilmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan bir işyerini, meslek odalarının taleplerine istinaden esnaf sicil kaydı/oda kaydı yok diye kapatma yetkimiz bulunuyor mu? Bu konuda uygulanabilecek başka bir yaptırım var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.03.2012