Görevde yükselme

Kontder Kullanıcısı -

Ben Hatay Samandağ Belediyesinde evlendirme memuru olarak görev yapmaktayım. Derecem 3/1, 2 yıllık yüksek okul mezunuyum Belediyemize 1 adet başkan yardımcısı kadrosu ile müdürlük kadroları verilmiştir. 2 yıllık yüksek okul mezuniyetim ile başkan yardımcısı veya münhal bulunan müdürlük kadrolarından birine görevde yükselme sınavlarına katılmadan Başkanlık oluru ile atanabilir miyim? Başkan yardımcısı kadrosuna meclis üyesi atanmıştır.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

Emlak Vergisi tahakkuku

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizce tahsil edilmekte olan emlak vergileri mükelleflerin beyan etmiş olduğu gayrimenkullere her gayrimenkul için ayrı ayrı tahakkuk edilmekte ve tahsil edilmektedir. Bu durum mükelleflerin borçlarını zamanında ödediğinde bir sorun yaratmamaktadır. Ancak mükellef borcunu süresi içinde ödemediğinde gecikme zammı uygulanmaktadır. Emlak vergilerinin düşük meblağlarda olması nedeni ile ana vergi borcunun çok üzerinde gecikme zammı tahakkuk etmektedir. (Örn: 0,40 YTR arazi vergisi-1,00 YTL gecikme zammı (6183 SK 51.md.2. bendi)) Yapılan bu uygulama sadece belediyemizde değil görüştüğüm çoğu belediyede de aynıdır. Bu uygulama doğrumudur? Doğru ise yasal dayanağı nedir? Emlak vergisi her gayrimenkul için ayrı ayrı tahakkuk ettirilir mi? Kullandığımız program ayrı ayrı tahakkuk ettiriyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

Unvan değişikliği

Kontder Kullanıcısı -

Mersin Üniversitesi Gülnar Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümü 1996 yılı mezunuyum. 02.06.2003 tarihinde İnşaat Teknikeri olduğum için Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından İzmir-Narlıdere İstihkam Eğitim Merkez Komutanlığı, İstihkam Eğitim Alayı İnşaat Bölüğünde Uzman Çavuş olarak göreve başladım. 02/06/2007 tarihinde de kendi isteğimle görevimden ayrıldım. 07/06/2007 tarihinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92. maddesine istinaden Yüreğir Belediyesinde memur olarak göreve başladım. Norm kadroya göre kurumuma “ İnşaat Teknikeri” kadrosu ihdas edildi. Bu kadroya sınavsız olarak atanabilir miyim? Unvan değişikliği sınavına girmem gerekli ise, Mahalli İdarelerin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin 18. maddesinin 2. fıkrasına istinaden kurumum bu sınavı istediği zaman üniversiteye yaptırabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

Personel ataması

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizde boş bulunan memur ve sürekli işçi kadrolarına atama yapabilmemiz için Devlet Personel Başkanlığından izin talebinde bulunmamız gerekiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

Resmi kurumların su ücret tarifesi

Kontder Kullanıcısı -

İlçemizde bulunan resmi kurumlardan TCK şube müdürlüğü ile su ücretleri ve tarifeleri konusunda ayrılığa düşmekteyiz. 2005 mali yılı Bütçe Kanununun 37 nci maddesi (f) bendinde yer alan "Belediyeler ile büyükşehir belediyelerince kamu kurum ve kuruluşlarına uygulanacak su tarife bedelleri, özel işyerlerine uygulanan en düşük tarife bedelini aşamaz" ifadesi ile su satış tarifemizi 2005 yılında bu fıkraya göre uyguladık. 2006-2007 mali yılları Bütçe Kanunlarında bu ifadenin olmaması ve bu yılları bağlamayacağı ile 2006 ve 2007 yıllarına ait resmi kurumlara uygulanan su tarifelerimizi uyguladık. İlçemizde bulunan TCK şube şefliği ve bağlı olduğu bölge müdürlüğü tarifelerde 2005 yılı Bütçe Kanununun 37 nci maddesi (f) bendi gereğince su faturalarının işyerlerine uygulanan tarifeden uygulanmasını yoksa faturaların ödenemeyeceğini bildirdi. 2005 yılı Bütçe Kanununun 37 nci maddesi (f) bendinin sonraki yıllarda uygulanıp uygulanmayacağı konusunda aydınlatıcı bilgilerinizi bekleriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

Teftiş kurulu müdürü

Kontder Kullanıcısı -

İktisat Fakültesi kamu yönetimi mezunuyum. Halen 1/1 şube müdürü unvanlıyım daha önce gelir ve hesap işleri müdürlüğü görevlerinde bulundum. Norm kadro uygulaması ile teftiş kurulu müdürü olarak atandım. Halen filli olarak bu görevi yapmaktayım. Şu anda müdürlüğümüz bünyesinde müfettiş veya müfettiş yardımcısı personel kadrosu mevcut fakat boş durumdadır. Şube müdürü olarak müfettiş görevi yapmam doğrumudur? Filli olarak bu görevi yapsam müfettiş'in özlük haklarından yararlanabilir miyim? Belediye iktisat müfettişleri ile ilgili Danıştay Dava Daireleri Genel Kurul Kararı emsal olabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

Sözleşmeli personele ödenen ücret

Kontder Kullanıcısı -

5393 sayılı Belediyeler Kanunu 49 uncu maddesi gereğince sözleşmeli olarak istihdam edileceklere ödenecek net ücret, söz konusu kadro unvanı için birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının yüzde 25 fazlasını geçmemek üzere belediye meclisi tarafından belirlenir. Birinci derecenin birinci kademesinden daha aşağıda ücret verilebilir mi? Buna ek ödenek dahil mi? Ek ödenekten sigorta kesilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

İşçi ikramiyeleri

Kontder Kullanıcısı -

Ben 1989 yıldan bu yana işçi olarak çalışmaktayım. Sendikanın ve devletin bize vermiş olduğu ikramiyeler 1989 yılından bu yana maalesef bize hiç ödenmiyor. Ancak emekli olurken alırsınız deniyor. Fakat 5 yılı aştığında zaman aşımına uğrar ikramiyeleri alamazsınız denmektedir. Zaman aşımı var mı? Ödenmeyen ikramiyelere gecikme zammı ödenir mi? Nasıl alabiliriz bu haklarımızı?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

İşgal harcına gecikme zammı

Kontder Kullanıcısı -

Sebze pazarında satış yapan pazarcı esnafı ile kurum olarak aramızda sözleşme imzaladık. Fakat buna rağmen bazı vatandaşlarımız pazar işgaliye harcını zamanın da yatırmamaktadır, bu işgaliye harcına gecikme zammı uygulayabilir miyiz? Bizi bu konuda aydınlatırsanız memnun kalırız.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

İçme ve kullanma suyu gecikme zammı affı

Kontder Kullanıcısı -

Belediye meclisimiz 2007 yılı ekim ayı toplantısında mükelleflerin Belediyeye olan çeşitli kalemlerdeki tüm borçlarını 15 Aralık 2007 tarihine kadar ödemeleri halinde geçmiş dönem içme ve kullanma suyu gecikme zamlarına af getirme kararı aldı ve şuan uygulanmaktadır. Alınmış olan kararın hukuken bir sakıncası var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

Sözleşmeli personel işsizlik sigortası

Kontder Kullanıcısı -

Bilindiği üzere, belediye Kanunun 49. maddesinin üçüncü fıkrasına göre çalıştırılacak personel hakkında sosyal güvenlik kuruluşu ile ilişkilendirilme yönünde bir hüküm bulunmamakla birlikte İçişleri Bakanlığının 31.10.2005 tarihli “Sözleşmeli Personel İstihdamı” ile ilgili yazısında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi olacakları ve diğer hükümler bildirilmiştir. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 73, 74 ve 75 inci maddelerinde işveren ve çalışanların prim oranları belirtilmektedir. Ayrıca; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun 46’ıncı maddesinde kimlerin bu kanunun kapsamında, kimlerin kapsama dahil olmadığı, 49’uncu maddesinde prim oranları ve 51’inci maddesinde de işsizlik ödeneğine hak kazanma şartları belirtilmiştir. 506 sayılı Kanunda işsizlik sigortası primi ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. İçişleri Bakanlığının 31.10.2005 tarihli yazıları ve ekindeki tam zamanlı sözleşme örneği memurlara tanınan haklardan bahsetmekte, ayrıca iş sonu tazminatı da memur gibi hesaplanmak, 5620 sayılı Kanunda sözleşmeli personelin memur sendikasına üye olabileceği belirtilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenme şartlarının hepsinde de 1475 sayılı İş Kanunundan bahsetmektedir. Yukarda belirtilen açıklamalar ışığında Belediye Kanununa göre sözleşmeli olarak çalıştırılacak personel adına işsizlik sigortası primi yatırılıp yatırılmayacağı, yatırılması halinde sözleşmenin yenilenmemesi veya herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işsizlik ödeneğinden yararlanıp yararlanamayacakları hususuna açıklık getirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008

Lise mezunu memurun yazı işleri müdürlüğüne vekâleti

Kontder Kullanıcısı -

Yaklaşık 15 senedir yazı işleri müdürlüğünde memur olarak görev yapmaktayım. Lise mezunuyum. Kurumda değişik bölümleri bitirmiş yüksek okul mezunu arkadaşlar bulunmakta ben lise mezunu olarak kısa (yıllık izinlerde, rapor vb.) ya da uzun süreli olarak yazı işleri müdürlüğüne vekâlet edebilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.01.2008