İşyeri faaliyetinin değişmesi

Kontder Kullanıcısı -

17.08.1999 tarihinde belediyemizden… Petrol Ltd.Şti adında bir şirket; petrol işletme, lokanta ruhsatı ve İlçe Emniyet Müdürlüğünden içkili lokanta ruhsatı almış bulunmaktadır. Petrol işletmesine devam etmekteyken lokanta olan yer faaliyetini bırakmış ve aynı adreste 02.05.2002–28.07.2010 tarihlerinde hediyelik eşya satan başka bir işletme faaliyet göstermiştir. Ancak belediye meclisimiz 09.10.2008 tarih ve 87 sayılı içkili yerler krokisini hazırlamış ve petrol satış yeri alanını müktesep hak olarak göstermiştir. Şimdi bu adrese İçkili lokanta açmak isteyen yeni bir şahıs bulunmakta bu şahıs müktesep hakkı olduğunu iddia etmektedir. Bu işyerine içkili lokanta ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.02.2011

Memurlara lojman tahsisi

Kontder Kullanıcısı -

Yıldırım Belediyesinde Zabıta Müdürlüğü emrinde Zabıta Memuru olarak görev yapmaktayım. Belediyemizin şehit aileleri için yaptırmış olduğu 15 hanelik bir apartman var. 3 şehit ailesi oturuyor. Başka talep olmadığı için belediyemizde işçi ve memur olarak çalışanlara sıra ile 5 yıl için sosyal konut adı verdikleri binada oturma hakkı tanınıyor. Ancak, kamu konutları kapsamında olan lojmanlarda (sosyal konutta) 5 yıl oturduğumuz için sıralamaya alınmıyoruz. Bize 5 yıl olarak tahsis edilen sosyal konutlar kamu konutu değildir. Kamu konutu olarak tahsis edilen lojmanlar için yapılan uygulamanın doğru olup olmadığının bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 25.02.2011

Özel kalem müdürünün diğer memur kadrolarına atanması-izin

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğe istinaden C 9 grubunda olup, özel kalem müdürlüğü kadromuz mevcuttur. Bakanlıktan alınan açıktan atama iznine istinaden atanan özel kalem müdürünün memuriyete (unvansız memur) geçme hakkı var mıdır? Eğer memuriyete geçme hakkı var ise belirli bir süre ile bu görevde (özel kalem müdürlüğü) bulunma şartı gerekiyor mu? Bu kişinin memuriyete atanması durumunda özel kalem müdürlüğüne 2 nci kez açıktan atama yapılırsa yine izne tabi midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.02.2011

Yapı Ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

Belediye imar sınırları içerisinde karayolu üzerinde demirden yapılacak bir üst geçide yapı ruhsatı düzenlemek gerekir mi? Ayrıca böyle bir ruhsat teknik olarak mümkün müdür? 3194 sayılı İmara Kanunu kapsamında yapı olarak değerlendirebilinir mi? Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 59. maddesindeki muafiyet üst geçitleri de kapsar mı? Adrese dayalı kayıt sistemi düşünüldüğünde üst geçit yapılan yerin bir kapı numarası olmadığı da nazara alındığında bu teknik olarak imkansız gözüküyor. Ancak ruhsat alınmayınca ruhsatsız yapı durumuna düşer diyen şehir plancıları var ne dersiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.02.2011

Emeklinin yeniden memuriyete atanması

Kontder Kullanıcısı -

Afyon Makine Fabrikası Ticaret Şefliğinde 10.07.1978 tarihinde memur olarak göreve başlayan daha sonra 03.08.1984 tarihinde Elbistan Şeker Fabrikası Levazım Şefliğinde şef kadrosuna nakil giden ve 01.03.1985 tarihinde iki kurumun muvafakati ile belediyede şef kadrosuna 01.03.1985 tarihinde naklen atanarak göreve başlayan 1954 doğumlu ilgili 18.04.1988 tarihinde Belediyeden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesindeki hakları saklı kalmak kaydıyla kendi isteği ile istifa etmiştir. Daha sonra özel şirkette çalışmıştır. Adı geçen Afyon İli Sandıklı İlçesi Karadirek Kasabası Belediye Başkanı olarak 27.03.1994 tarihinde yapılan seçimlerde Belediye Başkanı olarak seçilmiş ve 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan genel seçimlerde milletvekili adayı olarak katılmak üzere 11.01.1999 tarihinde Belediye Başkanlığı görevinden istifa etmiştir. Daha sonra 2000–2003 yıllarında Fiskobirlik Genel Müdür Müşavirliği görevi yapmış ve 28.02.2003 tarihinde 1475 sayılı İş Kanununun 13, 14 ve 56 ncı maddeleri gereğince iş sözleşmesi bildirimli olarak feshedilmiştir. Tekrar kişi özel şirkette çalışarak emekli olmuştur.(SSK emeklisi) İlgili Belediyemizde münhal bulunan bir kadroya tekrar açıktan atama usulü ile memuriyete dönmek istemektedir. İlgilinin belediyemize atamasının yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş bildirilmesini müsaadelerinize arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 24.02.2011

Taşınır kayıt ve kontrol yetkilisi görevlendirilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizde personel yetersizliğinden dolayı muhasebe işlerinde evrak düzenleyen ve veri hazırlama kontrol memuru görevini yürüten arkadaşımız aynı zamanda Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilisi olarak görev yapabilir mi, yoksa belediye işçilerinden birini bu iş için görevlendirebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.02.2011

Yapı ruhsatı verilmesi ve imar para cezası

Kontder Kullanıcısı -

1-Belediye sınırları içinde imarlı alanda 1992 yılında ruhsat almış ve bugüne kadar ruhsat yenilemesi yapmamış 88 hisseli, kat irtifakı kurulmuş büyük bir parsel var. Parsel üzerinde bazı binalar yapılmış bazıları yapılmamış. Oradan hisse satın alan vatandaş yerine projesindeki inşaatı yapmak istiyor. Hissedarların toplanması mümkün değil. Tek ruhsata bağlı bu yerdeki vatandaşa binalarını yapmaları için nasıl yardım edebiliriz? Yeniden ruhsat nasıl verebiliriz? Nasıl bir uygulama yapabilirim? Ruhsat süresi geçmiş, yönetim yok, binaların kimi tamamlanmamış, tek tek ruhsat verebilir miyim? (ada parsel yapmaya uygun değil ) 2-Durdurulan kaçak bir inşaata İmar Kanunu’nun 42. maddesi gereği en az kaç lira ceza yazılabilir? Ya da encümen sadece 32. maddeye göre yıkım kararı alsa bina ruhsata bağlansa para cezası verilmezse ne olur? Encümenin ceza verip vermemekte takdir hakkı var mı? Vatandaş işlemlerini halledene kadar, 4 katlı bir yapının, yapı durdurma tutanağı tarihinden 1 ay sonra encümene gelirse veya tutanak daha geç tarihlerde encümene gelirse ne olur?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.02.2011

İlan ve Reklam Vergisi

KARACASU Belediyesi - KARACASU

İlçemizin uygun bir yerine yerden 3 metre yüksekliğinde bir kaidenin üzerine renkli LED ekran tabir edilen cihaz satın alınarak hareketli görüntü sağlanması kaydı ile bir adet reklam panosu alınmak istenmektedir. Bu led ekran reklam panosu 2-3 metre ebatlarında olup fiyatları …-TL civarındadır. Bir firma Belediyeye …-TL karşılığında ve 2 yıl reklam işlerini kendilerinin yapmaları belediyenin reklam işlerini ücretsiz yayınlama karşılığında reklam panosunu verebileceğini belirtti. Bu şekilde satın alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.02.2011
  • KARACASU

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma mükellefiyeti

Kontder Kullanıcısı -

Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz, çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları, ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz hükmü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2007/899 sayılı İçtihat Kararı ile onandığından ilçemizde faaliyet gösteren tüm işyerlerinden ruhsat almaları istenilmektedir. Ancak bazı işyerleri Kanunun kendilerini kapsamadığı gerekçesi ile ruhsat almak istememektedir. Bu hususla ilgili görüşlerinizin tarafıma bildirilmesi hususunu saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 23.02.2011

Fırınlara işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinde ayrık nizam uygulaması

Kontder Kullanıcısı -

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına eklenen (29/6/2010 – 2010/671 K.) Büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100.000’i geçen belediye sınırları içinde açılacak ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması ibaresinde geçen ayrık nizamdan kastedilen söz konusu binanın bitişiğinde bina olmaması mıdır, yoksa fırının üstünde mesken olmaması mı kastedilmektedir. Yapı kullanma izninde fırın geçen bitişiğinde bina olmayan ancak üstünde mesken bulunan fırınlara ruhsat vermemiz mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.02.2011

İşçinin memuriyete atanması

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemizde kadrolu işçi olarak çalışmakta olan ve bilgisayar ile muhasebeyi çok iyi bilen ticaret lisesi mezunu zaman zaman büroda çalışan işçiyi; küçük bir belde olmamızdan ve gelirimizin az olmasından dolayı personel ihtiyacımızı karşılayamamızdan 20 norm kadrosu bulunan ve halen 3 kadrosu dolu olan belediyemizde itfaiye eri (memur) olarak başkanın oluru ile atayabilir miyiz? Bu konuda soru cevap platformunda 04.01.2008 tarihli işçilerin naklen geçişi, memur statüsüne geçişi başlıklı cevapta böyle bir işlemin mümkün olmayacağı belirtilmiş ise de; yine aynı platformda 07.06.2009 tarihli kadrolu işçinin memurluğa atanması durumunda personel gideri başlıklı cevapta kadrolu işçinin memur kadrosuna atama yapılabileceği belirtilmektedir. Belediyemizde belirtilen vasıfta çalışmakta olan kadrolu işçiyi başkanın oluru ile memur kadrosuna atayarak dışarıdan personel almadan çalıştırabilir miyiz? Nasıl bir işlem yapmalıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.02.2011

Encümen kararlarının ilgililere tebliği hususu

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemize, diğer belediyelerden, sınırlarımız içerisinde oturan şahıslar adına alınmış encümen kararlarının tebliğ edilmesi için yazı gönderilmektedir. Ancak, son gelen yazı ekinde alınmış encümen kararı gönderilmeyerek sadece karar ve tebliğ ilmühaberi eklenmiştir. Tebliğ ilmühaberinde alınmış encümen kararının tarihi ve sayısı mevcuttur. Ancak, şahıs tebligat esnasında encümen kararının da kendisine verilmesini isteyebilmektedir. Bu tür encümen kararları tebligatı esnasında encümen kararının bir nüshasının ilgiliye verilme zorunluluğu var mıdır? Yoksa söz konusu belediyenin gönderdiği şekilde bir tebligat yeterli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.02.2011