4207 sayılı Kanun Hükümlerinin uygulanması

  • Genelge ve Tebliğler

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 13.03.2009 tarih ve B.05.0.MAH.0.07.01.00/ 6701 sayılı genelgesi

 

KONU: 4207 sayılı Kanun Hükümleri

26/11/1996 tarih ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 5727 sayılı Kanunla değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasında tütün tüketiminin yasaklandığı mahaller sayılmıştır. Buna göre; kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında; koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişile-rine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında; taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında; okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğretim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında; özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletme-lerde, tütün ve tütün ürünleri tüketilmeyecektir. Aynı Kanunun 5 inci maddesi yasaklara uyulmaması halinde öngörülen cezaları düzenlemektedir.

5727 sayılı Kanunla değişik 4207 sayılı Kanunun yürürlüğünü gösteren listeye göre; Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeleri ilgilendiren (d) bendinin yürürlüğü 19/07/2009 tarihi, alışveriş merkezlerini ilgilendiren (b) bendinin yürürlüğü ise 19/05/2008 tarihi olarak belirlenmiştir.

Alışveriş merkezlerini ilgilendiren (b) bendinin yürürlüğü 19/05/2008 tarihinde başlamıştır. Ancak, Sağlık Bakanlığından da Bakanlığımıza intikal eden bilgilere göre, bu düzenlemeye ilgililerin uymadığı, belediyelerin de gerekli cezaları vermekten imtina ettikleri anlaşılmaktadır.

5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kanunlarda belirtilen cezaları vermek yetkisini belediyelere vermiştir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan veya işletilen alanlardaki işyerlerine büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda bulunan alanlarda işletilecek yerlere ruhsat vermek ve denetlemek., (k) bendi ise Büyükşehir belediyesinin yetkili olduğu veya işlettiği alanlarda zabıta hizmetlerini yerine getirmek. görev ve yetkilerini Büyükşehir sınırları içinde Büyükşehir belediyelerine vermiştir. 

Bu itibarla, yukarıda sayılan mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini ve konunun iliniz dâhilindeki belediyelere duyurulmasını rica ederim.

 

 

Dr.Hasan H. CAN

Bakan a.

Genel Müdür V.